Η Τουρκία άρχισε την Τρίτη τη διάλυση του επιβλητικού «Μνημείου της Ανθρωπότητας» στην πόλη του Καρς στα σύνορα με την Αρμενία, η ανέγερση του οποίου είχε προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των κεμαλικών.

Το μνημείο – ένα γλυπτό ύψους 30 μέτρων και βάρους 19 τόνων που ανεγέρθηκε το 2008- παρουσιάζει ένα ανθρώπινο σώμα κομμένο στα δύο, με δύο πρόσωπα, το ένα να αντικρίζει το άλλο. Κατά τους δημιουργούς του, κατασκευάστηκε με στόχο τη συμφιλίωση Τουρκίας-Αρμενίας.

Την Τρίτη διαλύθηκε η μία από τις κεφαλές του μνημείου και τις επόμενες ημέρες το γλυπτό θα τεμαχιστεί σε 18 κομμάτια που θα τοποθετηθούν σε μια αποθήκη του δημαρχιακού μεγάρου. Οι εργασίες θα διαρκέσουν 10 ημέρες.

Μια βλάβη σε ένα από τα μηχανήματα κοπής και οι ισχυροί άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή καθυστέρησαν την έναρξη τωνεργασιών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για χθες, Δευτέρα, την επομένη δηλαδή των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 96 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει θύελλα επικρίσεων κατά την επίσκεψή του στην πόλη Καρς τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας το μνημείο «τερατούργημα». Οι επικρίσεις του είχαν σαφή αναφορά στο Ισλάμ, κατά το οποίο τα αγάλματα απορρίπτονται γιατί θεωρούνται ειδωλολατρικά.

Ο γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι προειδοποίησε ότι η καταστροφή του έργου του θα συνιστά «επανάληψη αυτού που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέστρεψαν τα αγάλματα του Βούδα» το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν και θα εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας στην ΕΕ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το γλυπτό θα καταστραφεί γιατί ανεγέρθηκε σε περιοχή όπου απαγορεύεται η κατασκευαστική δραστηριότητα, προκειμένου να προστατευτούν η φύση και τα γύρω ιστορικά μνημεία.