Τέσσερα Μουσεία, Ιδρύματα και μια κουκλοθεατρική ομάδα προτείνουν, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες για παιδιά την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και την επόμενη εβδομάδα που τα σχολεία αργούν. Στον Ελληνικό Κόσμο, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης το Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Συναισθημάτων και την Παραμυθοχώρα τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά μέσα από προγράμματα που σχετίζονται με τις ημέρες του Πάσχα.

Συγκεκριμένα:
Ελληνικός Κόσμος

Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου
«Κάθε Πάσχα μια ευχή» είναι το έκτακτο πρόγραμμα του Ελληνικού Κόσμου, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο με σκοπό να ανακαλύψουν τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και τις πασχαλινές δημιουργίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας που συνδέονται με τη γιορτή του Πάσχα. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα συνεργαστούν και θα εκφραστούν δημιουργικά μέσα από πασχαλινές κατασκευές
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Δημοτικού (5-12 ετών)
Ώρα: 12

Ελληνικός Κόσμος
Πειραιώς 254, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212 254 0000, κωδικός 0600
Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Με τη βοήθεια υπευθύνων ειδικευμένων σε θέματα τέχνης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν στο εργαστήριο του Μουσείου, με ποικίλα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους αναπτύσσοντας συγκεκριμένα θέματα.

Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου
Θέλω να τσουγκρίσω πασχαλινά αυγά… με τον Πικάσο
Για παιδιά Γ΄ – Στ΄ Δημοτικού (΄Ώρες 10.30 π. μ. – 12.30 μ. μ.).
Τρίτη 26 Απριλίου
Θέλω να…γευματίσω το Πάσχα… με τον Ακριθάκη

Πέμπτη 28 Απριλίου
Θέλω να…τρέξω σε ένα ανθισμένο λιβάδι…με τον Πόλοκ
Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού (΄Ώρες 10.30 π. μ. – 12.30 μ. μ.).

Τετάρτη 27 Απριλίου
Θέλω να…γευματίσω το Πάσχα… με τον Ακριθάκη

Παρασκευή 29 Απριλίου
Θέλω να…τρέξω σε ένα ανθισμένο λιβάδι…με τον Πόλοκ
Για παιδιά Γ΄ – Στ΄ Δημοτικού (΄Ώρες 10.30 π. μ. – 12.30 μ. μ.).

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, Πλάκα τηλ: 210-3312621

Παιδικό Μουσείο

Ποικίλες εκδηλώσεις πασχαλινών κατασκευών και στο Παιδικό Μουσείο σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων.
Μ. Τετάρτη
«Κηροπήγια για το Πάσχα» (για παιδιά 3-6 χρόνων) Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ξεκινήσει και οι λαμπάδες σπίτι έχουν αποκτήσει. Τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους χειροποίητα κηροπήγια για να στολίσουν τις λαμπάδες τους μέσα στο χώρο τους.
«Το φαναράκι της Ανάστασης» (για παιδιά 7-12 χρόνων) Ποια η σημασία του Άγιου Φωτός; Τι συμβολίζει; Τα παιδιά 7-12 ετών ανακαλύπτουν τη σημασία του και στολίζουν το δικό τους φαναράκι για να το μεταφέρουν την ημέρα της Ανάστασης!

Μ. Πέμπτη
«Βάφω τα αυγά» (για παιδιά 3-6 χρόνων) Η παράδοση θέλει τα αυγά του Πάσχα να είναι κόκκινα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα βάλουν τη δική τους πινελιά και με τη φαντασία τους θα ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους βαφής των αυγών.
«Αυγά και αυγοδρομίες» (για παιδιά 7-12 χρόνων) Με ποιο τρόπο μπορούμε να βάψουμε τα αυγά χωρίς να ζεστάνουμε το νερό; Τα παιδιά πειραματίζονται πάνω σε έτοιμα βρασμένα αυγά με διάφορους τύπους χρωμάτων ώστε να επιτύχουν τον επιθυμητό στολισμό για το αυγό τους. Κατόπιν επιδίδονται σε έναν αγώνα αυγοδρομίας, με στόχο να σπάσουν όσο λιγότερα αυγά γίνεται.

Μ. Σάββατο
«Στολίδια για τη λαμπάδα μου» (για παιδιά 3-6 χρόνων)
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα στολίδια της λαμπάδας τους χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών όπως σύρμα, φτερά, χαρτιά, πηλό, ύφασμα και τη δημιουργική φαντασία τους!
«Λαμπάδες για το Πάσχα» (για παιδιά 7-12 χρόνων)
Γίνεται Πάσχα χωρίς φως; Τι κάνει μια λαμπάδα πασχαλινή; Τι συμβολίζει το Άγιο Φως της Ανάστασης; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απορίες που θα προβληματίσουν τα παιδιά καθώς θα στολίζουν τη δική τους λαμπάδα για το Πάσχα.

Παιδικό Μουσείο – Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Αθηναίων
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα τηλ: 210-3312995



Μουσείο Συναισθημάτων
Από τις 10 π. μ. έως τη 1 μ. μ. μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να ανακαλύψουν παίζοντας τη διαδραστική έκθεση, ενώ στη 1μ. μ. ξεκινάει κάθε μέρα ένα πασχαλινό εργαστήριο. Συγκεκριμένα
Μ. Τετάρτη 20 και Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου
«Τα πιο περίεργα αυγά του κόσμου» φτιάχνουν τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους, καθώς επίσης και το δικό τους παραμύθι.
(Για ενήλικες και παιδιά 5 – 12 ετών, είσοδος: 8 ευρώ)
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 26,27,28 και 29 Απριλίου
«Το δέντρο της ΄Άνοιξης». ΄Ένα παραμύθι που θα ανοίξει το δρόμο για το δρόμο της ΄Άνοιξης μικρών και μεγάλων
(Για ενήλικες και παιδιά 5 – 12 ετών, είσοδος: 8 ευρώ)

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Καρατζά 7,
Φιλοπάππου τηλ: 210-9218329


Παραμυθοχώρα
Μνήμες παλιές και καινούργιες ενώνονται μέσα από πασχαλινά έθιμα, τραγούδια και ιστορίες.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου
Κατασκευή Λαμπάδας (5 μ. μ. – 6μ. μ.) και Θεατρικό – Παραμύθι – Παιχνίδι «Οι Φίλοι του Μικρού Πρίγκιπα» βασισμένο στο αριστούργημα του Ντε Σαιντ Εξυπερύ (5.30 μ. μ. – 6.30 μ. μ.)
Πέμπτη 28 Απριλίου
«Η χρωματούπολη και οι μάγισσες». Παράσταση με κούκλες και θεατρικό παιχνίδι (5μ. μ. -6μ. μ.) και Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής: σοκολατένια γλειφιτζούρια (6.30μ. μ. -7.30μ. μ.)
Παρασκευή 29 Απριλίου
«Η Μάγισσα Ρουφήχτρα» του Ευγένιου Τριβιζά. Παράσταση Κουκλοθέατρου από την Κουκλοθεατρική Ομάδα Κιβωτός Μύθων (5μ. μ. -6μ. μ.) Κατασκευή Μάγισσας Ρουφήχτρας (6.30-7.30 μ. μ.)
Σάββατο 30 Απριλίου
«Η χρωματούπολη και οι μάγισσες». Παράσταση με κούκλες και θεατρικό παιχνίδι (11 π. μ. -12) και Εργαστήρι Πηλού (12-1. μ. μ.)

Παραμυθοχώρα, Αναπαύσεως 14 Μετς, τηλ: 210-9216346