Ο κριτικός Αλέξης Ζήρας επανεξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, για μία ακόμη διετία, μετά τη συνέλευση του διοικητικού της συμβουλίου τη Δευτέρα.

Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Στρατής Χαβιαράς, γενικός γραμματέας η Έλενα Χουζούρη, ταμίας ο Ιωσήφ Βεντούρας και μέλη ο Κώστας Αρκουδέας, η Κατερίνα Ζαρόκωστα και η Κλαίτη Σωτηριάδου.

Ποια είναι τα σχέδια του νέου ΔΣ της Εταιρείας; ρωτήσαμε τον Αλέξη Ζήρα. Μια ημερίδα είναι στα υπόψη για το επόμενο φθινόπωρο, με θέμα πώς μπορούν να συντελέσουν οι συγγραφείς στο να δοθεί άλλη έκφραση στις δυνατότητες που έχουμε –και ειδικά οι νέοι– στην παρούσα συγκυρία.

«Εχουμε σκύψει το κεφάλι γκρινιάζοντας. Μπορούμε να δείξουμε, χωρίς να παρακάμπτουμε την πραγματικότητα, ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δεινή κατάσταση», είπε στο «Βήμα» ο επανεκλεγείς πρόεδρος.

Στα επόμενα σχέδια της Εταιρείας συγκαταλέγεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου και μετάφρασης, οι οποίες θα γνωρίσουν στο κοινό το έργο των μελών της Εταιρείας, μέσα από εκδηλώσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς και τους δήμους.

Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου εκλέχθηκαν σε ψηφοφορία που διεξήχθη κατά τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας της 10ης Απριλίου.

Οι ψήφοι κατανεμήθηκαν ως εξής: Αλέξης Ζήρας (106), ΄Ελενα Χουζούρη (80), Ιωσήφ Βεντούρας (61), Κλαίτη Σωτηριάδου (55), Στρατής Χαβιαράς (53), Κατερίνα Ζαρόκωστα (52), Κώστας Αρκουδέας (24). Αναπληρωματικό μέλος εκλέχτηκε ο Γιώργος Ρούβαλης με 8 ψήφους.

Στην ίδια γενική συνέλευση εκλέχθηκαν ως νέα τακτικά μέλη η Λιάνα Σακελλίου, ο Βασίλης Ρούβαλης, ο Γιώργος Κεχαγιόγλου, ο Δημήτρης Κόκορης, ο Θανάσης Μαρκόπουλος, η Μαρίζα Ντεκάστρο, ο Χάρης Ψαρράς, ο Γιώργος Γώτης και ο Σταμάτης Πολενάκης.

Επίτιμο μέλος εκλέχτηκε ο Θεσσαλονικιός Περικλής Σφυρίδης και αντεπιστέλλοντα μέλη η Βουλγάρα Ζντράβγκα Μιχαήλοβα, ο Σέρβος Γκάγκα Ρόσιτς και η Κινέζα Τζίνγκτζινγκ Χου.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή έχουν εκλεγεί οι: Λίλυ Εξαρχοπούλου, Κώστας Κατσουλάρης και Στάθης Κουτσούνης. Την Εταιρεία στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου εκπροσωπεί η Κλαίτη Σωτηριάδου.