Mε γρήγορες κινήσεις έλυσα τον τεράστιο κατακόκκινο φιόγκο. Το φόρεμα του Νικόλα Φορμισέτι για τον οίκο Μugler ήταν απλωμένο ανάμεσα στα μεταξένια καλύμματα του εντυπωσιακού κουτιού σε σχήμα easter egg.

«Βest regards» έγραφε σε μια γαλάζια κάρτα ο αγαπημένος μου καλλιτεχνικός διευθυντής του περιώνυμου οίκου. «Ο γλυκός μου Νικόλα!» είπα στη Θέκλα. «Σχεδίασε ειδικά για μένα αυτό το φόρεμα. Είναι από ύφασμα νέας τεχνολογίας» χαμογέλασα πλατιά. Η φίλη μου κατέβασε το ακουστικό σε σχήμα αστακού από το μικρογλυπτό «Le t l phone aphrodisiaque», δημιούργημα του Σαλβαντόρ Νταλί το 1963. «Νομίζω, ch rie, ότι αν φορέσεις την κατακίτρινου χρώματος creation του μετρ θα μοιάζεις περισσότερο με καναρίνι Τουίτι παρά με fashion icon» χαχάνισε.

Εκανα έναν ειρωνικό μορφασμό. «Είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξεις γνώμη την ημέρα της Λαμπρής» είπα βγάζοντας από το κουτί το πολυπόθητο απόκτημά μου. «Το ύφασμα του φορέματός μου έχει την ιδιότητα να απωθεί την τσίκνα από το ψήσιμο του οβελία» φώναξα γεμάτη ενθουσιασμό. «Ετσι ενώ το δικό σου κατάλευκο outfit της C line θα έχει απορροφήσει ένα σωρό αποκρουστικές μυρωδιές, το δικό μου θα μοιάζει σαν να βγήκε μόλις από το atelier του ιταλογιαπωνέζου designer και στυλίστα της Lady Gaga» της επισήμανα και δάγκωσα ένα σοκολατάκι σε σχήμα αβγού.

Η Θέκλα με κοίταξε γεμάτη έκπληξη. «Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω» σφύριξε μέσα από τα δόντια της. «Σε μια εποχή σοβαρής οικονομικής κρίσης και ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εσύ ξοδεύεις υπέρογκα ποσά για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου;» με επέπληξε.

Της έριξα ένα αδιάφορο βλέμμα. «Προς το παρόν με ενδιαφέρει τι είδους εδέσματα θα τοποθετήσω στο δικό μου τραπέζι στη βίλα μου στη Μύκονο» τόνισα. «Περιμένω αρκετό κόσμο για το κάλεσμά μου ανήμερα το Πάσχα» συνέχισα.

«Εσύ μπορεί να επέλεγες το πολύ in τα τελευταία χρόνια Πόρτο Χέλι, εγώ όμως παραμένω πιστή στην κατάλευκη βασίλισσα του Αιγαίου» της είπα δοκιμάζοντας μπροστά στον καθρέφτη ένα καπέλο του Lanvin. «Είμαι σίγουρη ότι η Μykonos παρά τα όσα διαδίδονται τους τελευταίους μήνες θα ζήσει και πάλι στιγμές δόξας και αλησμόνητου glamour» υπογράμμισα. «Απλώς τα αστραφτερά καλέσματα θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες επαύλεις στον Ορνό, στα Χουλάκια, στον Αγιο Λάζαρο, στο Πουλί, στον Καλαφάτη…» κατέληξα.

Η παιδική μου φίλη άρχισε να περιεργάζεται το κουτί που είχε φθάσει από το Παρίσι. «Μικρή ανόητη» σκέφθηκα. Αν και jet-setter, δεν γνώριζε ότι οι πανάκριβες δημιουργίες διάσημων μετρ αποστέλλονται πλέον μέσα σε κουτιά ειδικά σχεδιασμένα να προφυλάσσουν το περιεχόμενό τους από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Ακριβώς όπως τα φυτά που καταφθάνουν κατά δεκάδες εδώ και μερικές εβδομάδες από φυτώρια του εξωτερικού σε νεόκτιστες επαύλεις στο Πόρτο Χέλι, στην Αντίπαρο και στη Μύκονο.

Επαύλεις με πισίνες, γούρνες la provence, ρυάκια και καταρράκτες διακοσμημένους με μπλε και φούξια προβολείς.

Κατοικίες που φέρνουν σε αυτές ιταλών μεγιστάνων του πλούτου ή δήθεν σνομπ αποικιοκρατών.

Κάποιες είναι τόσο ίδιες μεταξύ τους. Λες και τις έχουν πάρει μέσα από τις σελίδες famous interior design περιοδικών τα οποία έχουν φωτογραφήσει villas στη Σαρδηνία ή στα Οld Ηamptons. Ισως επειδή τις έχει κατασκευάσει ο ίδιος αρχιτέκτων ο οποίος, αν και ξεφυλλίζει μετά μανίας τα ξένα περιοδικά «κλέβοντας» ιδέες, προσθέτει εν τούτοις πολλά μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Οι έλληνες rich & famous επιθυμούν να «κλέψουν» κάτι από το μυθικό life style του ατακτούλη Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ιταλός πρωθυπουργός δημιούργησε μεγάλο ντόρο όταν, μερικά χρόνια πριν, κοντέινερ κατέβαζαν ειδικές κατασκευές με γλάστρες στην έπαυλή του στη Σαρδηνία. Τουλάχιστον τα συγκεκριμένα φυτά διακοσμούσαν απλώς τον χώρο. Ενώ άλλα με σωματικά προσόντα και πλατινομαλλούχες κεφαλές έκαναν άλλα πράγματα. Πιο τολμηρά.

Βασιλικές σουβλακερί και Rolls Royce για πούλημα

Και αν στη Μύκονο δύο επώνυμα καταστήματα που συγκέντρωναν την κοινωνική ελίτ στα Ματογιάννια δεν θα ανοίξουν (οι ιδιοκτήτες ζήτησαν ανανέωση συμβολαίου με ένα ποσό που ξεπερνούσε τις 800.000

ευρώ), οι σουβλακερί είναι το νέο, απόλυτο trend. Τo δημοφιλές «Coo», «αδερφάκι» του περιβόητου «Νammos», θα πουλάει πλέον greek souvlaki με πίτα, ολόδροση ντοματούλα και ταπεινό τζατζίκι. Ισως και με λίγο πιο gourmet αναφορές. Το ίδιο θα γίνει και στις κοσμοπολίτικες Σπέτσες των πριγκιπικών γάμων και του old money.

Νεαρός επιχειρηματίας, ιδιαίτερα οξυδερκής σε business που φέρνουν χρήμα ακόμη και σε εποχές έντονης οικονομικής ύφεσης, ανοίγει τις ημέρες αυτές σουβλακερί με… βασιλική essence. Οh! Μon Dieu!

Φέρνω στο μυαλό μου την εικόνα της Μarie-Chantal, της Τατιάνας Μπλάτνικ και της πριγκίπισσας Βικτώριας της Σουηδίας, big fans της νήσου, με ένα μικρό, λευκό «μουστακάκι» από τζατζίκι πάνω από τα χείλη τους. Ο γύρος θα συνυπάρχει άψογα, όπως δείχνουν τα πράγματα, με το εκλεπτυσμένο- ελπίζω όχι ιαπωνικής προέλευσης- sushi του «Freud Οriental» στο «Ρoseidonion- Grace». Οι εποχές, ο κόσμος, τα ήθη αλλάζουν… Ως πέρυσι γνωστός, πανίσχυρος επιχειρηματίας ζούσε στον δικό του λαμπερό κόσμο. Συνήθιζε να συνοδεύει τον οβελία στα πασχαλινά γλέντια με φόντο την εκτυφλωτική έπαυλή του στη Μύκονο, με Dom Ρ rignon, χαβιάρι Βeluga Αlma και φουαγκρά. Τώρα αναγκάζεται να «δανείσει» τη Rolls Royce του σε στενό του φίλο, επαυλοκρατούντα στο Πόρτο-Μπέβερλι-Χέλι. Ο κολλητός του θα κάνει μερικές βόλτες με τη βασίλισσα των luxury cars στην περιοχή μήπως και προσελκύσει κάποιον αγοραστή ανάμεσα στους ισχυρούς εφοπλιστές που έχουν αγοράσει εκτάσεις εκεί.

Ο νεαρός βιομήχανος και η παραλία στη Ρήνεια

Δύσκολο το εγχείρημα. Η Rolls είναι πανάκριβη, αλλά λίγο παλιά. Η νέα exclusive σειρά με τις 100 μοναδικές ολοκαίνουργιες Rolls αποκλειστικά για billionaires κόβουν την ανάσα. Εμαθα ότι ο μόνος που δείχνει μικρό ενδιαφέρον είναι νεαρός βιομήχανος, λάτρης των ακριβών αυτοκινήτων και των ωραίων γυναικών. Αν και ήδη στο γκαράζ του βρίσκονται τελευταία μοντέλα σπορ αυτοκινήτων, επιθυμεί να αποκτήσει και μια βασίλισσα. Η αδερφή του πάντως είναι πρόθυμη να την οδηγήσει. Προβλέπω να τη φορτώνει και στο… καράβι για Μύκονο! Η queen Rolls στον δρόμο για Καλαφάτη.

Αυτός ο Καλαφάτης… Το μοναδικό προάστιο της Μυκόνου όπου μπορώ να περπατήσω άνετα πάνω στα εκρού booties από δέρμα πύθωνα του Αlexander ΜcQueen.

Αντίθετα με τα απόκρημνα Χουλάκια των λαμπερών επαύλεων. Αγαπημένο suburb μεγαλοεπιχειρηματία με διεθνείς μπίζνες στα ρούχα και στο κόσμημα. Μαθαίνω ότι τελευταία αγοράζει χρυσό από μεγαλοτοκογλύφους. Σκέφτομαι ότι η πανέμορφη παραλία στη Ρήνεια, κοντά στη Δήλο, θα μείνει φέτος… κενή. Μια κουστωδία Φιλιππινέζων συνήθιζε να πηγαίνει εκεί με συνοδευτικό σκάφος και να προετοιμάζει τον χώρο για την πριγκιπική έλευση του μπίζνεσμαν. Εστηναν ομπρέλες, ξαπλώστρες, πετσέτες, μικρά φορητά ψυγεία. Εκείνος έφθανε αργότερα με το yacht του. Τώρα…

Τώρα σιωπή, που λέει και το σπαραξικάρδιον άσμα. Ρίχνω πάνω από το καπέλο έναν φερετζέ από σιφόν σε πράσινο παπαγαλί και θρηνώ για όλα αυτά που χάθηκαν…

Πάσχα στις Μπαχάμες, στη Νέα Υόρκη και γιορτινά gatherings στην οικία Κόβα Η Εσθήρ μού τηλεφωνεί από τη Μύκονο. Βρίσκεται ήδη εκεί για να κάνει τις απαραί τητες προετοιμασίες. Με πληροφορεί ότι η συνομιλία μας γίνεται μέσω του κινητού της ενώ κάθεται αναπαυτικά στην πλάτη ενός γαϊδάρου! Πάνω σε ροζ μαξιλάρι Christian Lacroix φυσικά! «Τι να κάνω,darling;» μου λέει γελώντας. «Προσπαθώ να προσαρμοστώ σε έναν πιο low profile τρόπο ζωής» συνεχίζει. «Εχω μάλιστα αποκτήσει και big fans.Τις γιαγιάδες με τις ρόκες στα Ματογιάννια.Μου λένε ότι μοιάζω με την Μπριτ Εκλαντ όταν εκείνη χρόνια πριν έκανε γαϊδουροπεριπάτους με κοντά σορτς και χειροποίητα σανδάλια σαν αυτά που μόλις αγόρασα από τη seasonal boutique του Ηermés στο κέντρο του νησιού» τονίζει.

Στη συνέχεια με πληροφορεί ότι αρκετοί επιφανείς Ελληνες αποφάσισαν να κάνουν Πάσχα στο εξωτερικό. Ο Γιώργος και η Χριστιάνα Γουλανδρή βρίσκονται ήδη στις Μπαχάμες, ενώ σε λίγα εικοσιτετράωρα θα φτάσουν εκεί ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με την Αριέττα Λιβανού και ο Πήτερ Γουλανδρής με την αμερικανικής καταγωγής σύζυγό του.

Την πολύβουη Νέα Υόρκη επέλεξαν τα ζεύγη Γιάννη και Ζελιάνας Φράγκου, Τάκη Κανελλόπουλου, Τρύφωνα Κουταλίδη . Ο έκπτωτος πρίγκιψ Βλαντίμιρ θα φιλοξενηθεί σε βίλα φίλων του στο Πόρτο Χέλι, αν και το εφετινό Πάσχα δεν αναμένεται εντυπωσιακή κάθοδος εκπροσώπων βασιλικών οίκων της Ευρώπης στην περιοχή. Τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι θα παρευρεθούν σε κάποιο από τα γεύματα του Γιώργου και της Ηρώς Κόβα. Κάτι που συνήθιζαν να κάνουν ως τώρα. Ο στενός φίλος και κουμπάρος του Νικόλαου, Νάσος Θανόπουλος – περνούν μεγάλο μέρος των διακοπών τους μαζί-, μαθαίνω ότι θα κατοικεί πλέον σε καινούργιο, πολυτελές διαμέρισμα στο Καστρί. Μαζί με τη γοητευτική σύζυγό του. Το deal έκλεισε μόλις λίγες ημέρες πριν. Αλλωστε η φιλοξενία της οικοδέσποινας, ιδιαίτερα κομψής Ηρώς, είναι σύμφωνα με την άποψη όλων η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ.

Γεύματα και δεξιώσεις διοργανώνονται πολλά σε κατοικίες και ιδιόκτητες περιοχές στο Πόρτο Χέλι. Οι περισσότεροι όμως επιθυμούν να δεχθούν μια πρόσκληση από το ζεύγος Κόβα. Το βράδυ μετά την περιφορά του Επιταφίου, στο ιδιόκτητο εκκλησάκι μέσα στο κτήμα, πραγματοποιείται γεύμα αυστηρά με νηστίσιμα για τους πιο στενούς φίλους. Το Σάββατο μετά την Ανάσταση οι προσκεκλημένοι απολαμβάνουν τη μαγειρίτσα στο κτήμα, ενώ το μεσημέρι της Λαμπρής οργανώνεται μια χαρούμενη γιορτή με αρκετό κόσμο να δίνει το «παρών». Απέναντι στις Σπέτσες, ο Μάκης και η Ρούλα Μάτσα συνηθίζουν να διοργανώνουν στο σπίτι τους ένα μεγάλο κάλεσμα.

Στο σπίτι της Δήμητρας Φιλίππου

Ρίχνω μια τελευταία ματιά στον μικρό, φιλντισένιο καθρέφτη και κλείνω την τσάντα μου βιαστικά. Νιώθω πανέτοιμη να ανέβω τα σκαλιά της κατοικίας του Κυριάκου και της Δήμητρας Φιλίππου στην οδό Ρόδων. Τα αυτοκίνητα προχωρούν αργά στον δρόμο με τα ωραιότερα σπίτια της Εκάλης. Η Δήμητρα Φιλίππου επιθυμούσε να γιορτάσει τα γενέθλιά της κοντά στις αγαπημένες της φίλες.

Διοργανώθηκαν τρία γεύματα στα οποία περευρέθησαν 20 γυναίκες τη φορά. Εκεί βρέθηκαν η Μαρία-Χριστίνα Μπιλιμάτση, η always trés chic Αλίκη Περρωτή, η Ελληνίδα που πρώτη ανακάλυψε τον περίφημο ελληνοαμερικανό μετρ Τζέιμς Γκαλάνος και την exclusive boutique στην Ρark Αvenue, η Σόφη Κουταλίδη, η Ελένη Κόκκαλη, η Εβίτα Αράπογλου, η Ελένη Σαμαρά, η Βέτα Τσουκαλά, η Ιλεάνα Μακρή με τα υπέροχα κοσμήματα που φορούν οι Λένι Κράβιτζ και Τζόρτζιο Αρμάνι, η Τέτη Μιχαλαριά, η Ζέτα Αντσακλή, η Χριστίνα Τσατσάκη, η Μελίνα Δασκαλάκη, η Αννα Παπαγιάννη, η οποία φρόντισε με μοναδικό τρόπο λίγες μέρες πριν από το Πάσχα για τον φωτισμό της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής επί της Ακαδημίας. Κοιτάζοντας ένα βράδυ τον ιστορικό- όπως έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού- ναό, σκέφτομαι ότι αξίζει μια επίσκεψη από όσους θα μείνουν τις γιορτινές ημέρες στην Αθήνα. Στο κέντρο της πόλης άλλωστε πολλά trendy εστιατόρια θα προσφέρουν νηστίσιμα αλλά και μαγειρίτσα συνοδευόμενα από γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες, μέσα σε ένα εορταστικό διάκοσμο κάποιες φορές αρκετά ευφάνταστο. Οπως αυτόν του ξενοδοχείου ΝJV Αthens Ρlaza στην πλατεία Συντάγματος. Με δεκάδες αβγά από ύφασμα, κρύσταλλο και ξύλο, ζωγραφισμένα αποκλειστικά από σημαντικούς εικαστικούς σαν τον Γιάννη Μπεκιάρη, τον Κωνσταντίνο Εσλιν, την Αρίνα Μάτσα, την Ειρήνη Γκόνου κ.ά., να «στολίζουν» τους χώρους.

Με τα φώτα σβηστά

Στο… ταπεινό Μπουρνάζι το super trendy «Βase Grill». Η Μαριάννα Λάτση αλλά και η κόρη της Εριέττα Κούρκουλου είναι φανατικοί θαμώνες του μαγαζιού με τις καλύτερες τηγανητές πατάτες της πόλης.

Η always fit μάλιστα μαμά Μαριάννα έχει σχεδόν μόνιμο τραπέζι εκεί. Ο μεγαλοεφοπλιστής-μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης με πληροφορεί ότι πρώην πασίγνωστος εκδότης life style εντύπων κυκλοφορεί στο σπίτι του με κεριά καθώς η ΔΕΗ τού έκοψε το ρεύμα!

Την επόμενη ημέρα στο «Βυζαντινό» του «Χίλτον» συνάντησα τους υφυπουργούς Πάνο Μπεγλίτη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να συντρώγουν σε γωνιακό τραπέζι και να συζητούν χαμηλόφωνα.

Αντίθετα η συνάδελφός τους και ωραία βουλευτής του ΠαΣοΚ Εύα Καϊλή περπατούσε με πολύ «αέρα» στην οδό Μηλιώνη.

Με κατεύθυνση το «Πρυτανείο».

Α Μonte Carlo

Η Safia Εl Μalqui, σύζυγος του λιβανέζου κροίσου Αλ Ρασίντ, λάτρη και συχνού επισκέπτη (τους καλοκαιρινούς μήνες) της Ελλάδας, με πληροφορεί ότι το πλήρωμα του «Αtlantis ΙΙ» κάνει…

χοντρή φασίνα στην υπερπολυτελή θαλαμηγό. «Παρακολουθώ με τα κιάλια το τι συμβαίνει ακριβώς μπροστά από το yachting club όπου η οικογένεια Νιάρχου δένει πάντα το σκάφος της» μου λέει η ιδιοκτήτρια της «Sem-art Gallery».

«Ο Φίλιππος και ο Σπύρος θα βρίσκονται σύντομα στο Μονακό για το rally.Είναι άλλωστε big fans της ταχύτητας» υποστήριξε. Στη συνέχεια με πληροφορεί ότι ο νεαρός και ωραίος Stav έκανε ήδη ένα πέρασμα από το ετήσιο τουρνουά τένις το οποίο χορηγεί παραδοσιακά η Rolex. Η Ευγενία Νιάρχου και η μαμά της Βικτώρια ΓκίνεςΝιάρχου θα δώσουν το «παρών» τον Μάιο στις Κάννες για το πάρτι της κούκλας Αντζελίνα Τζολί. Η διάσημη σταρ θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καννών (11-22 Μαΐου)

την προσωπική της συλλογή κοσμημάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ