Σε μία ιστορική πόλη της βορειοδυτικής Γαλλίας, περιγράφεται με τρόπο μοναδικό η Ιστορία μιας γαλλικής εταιρείας και μιας ελληνικής πόλης. Με τον τρόπο του Γιάννη Ιακωβίδη για την ακρίβεια ο οποίος παρουσιάζει στην πόλη Κιμπέρ εικόνες βιομηχανικής μνήμης της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (1875 – 1981).

«Το χρώμα του χρόνου», είναι ο τίτλος της έκθεσης, στην οποία πέρα από τις φωτογραφίες που αναδεικνύουν με εξαιρετική πιστότητα και τέχνη ιστορικές εικόνες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σπάνιο αρχειακό υλικό: παλιοί μεταλλευτικοί χάρτες, μηχανολογικά σχεδιαγράμματα, επιστολές και άλλα σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνει το πολύτιμο αρχείο, ιδιοκτησία σήμερα της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής η οποία ευγενικά το παραχώρησε για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Δεν είναι τυχαίο που ήδη από τις 12 Μαρτίου έχει προκαλέσει αίσθηση στη γαλλική πόλη, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τα έργα του Γιάννη Ιακωβίδη και το σπάνιο υλικό είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τόσο Ελληνες και ξένοι επισκέπτες, αλλά και μέλη της Γαλλικής Βουλής και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Για την πραγματοποίησή της, σημαντική ήταν η συνεργασία με τον δήμαρχο του Κιμπέρ, κ. Μπερνάρ Πουανιάτ, τη διευθύντρια των βιβλιοθηκών της κοινότητας της πόλης κυρία Μισέλ Κουάκ και την πρόεδρο της επιτροπής Αδελφοποίησης Κιμπέρ – Λαυρίου κυρία Μαρτίν Φοντανέλ Πενσέτ ενώ στη διοργάνωση συνέβαλε ιδιαίτερα και η γνωστή Ελληνίστρια κυρία Μαντλέν Ριού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση με τα έργα του Γιάννη Ιακωβίδη, ακολουθεί δύο εξίσου επιτυχημένες εκθέσεις σε Αθήνα και Λαύριο, το 2009.

Η έκθεση «Το Χρώμα του Χρόνου», παρουσιάζεται στη βιβλιοθήκη των Ουρσουλινών του Κιμπέρ (αίθουσα «Max Jacob») και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 22 Απριλίου