Ο φιλελληνισμός της γαλλίδας ηθοποιού Κατρίν Ντενέβ ήταν σίγουρα το στοιχείο που επικράτησε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Απριλίου στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτο. Η Ντενέβ, που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που άνοιξε την Πέμπτη 31 Μαρτίου με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας της ,«Potiche», μίλησε αρκετές φορές για την αγάπη της για την Ελλάδα ,αφήνοντας για το τέλος την ωραιότερη φράση της συνέντευξης Τύπου: «Η Ελλάδα είναι σαν τον ουρανό σας, γεμάτη πολλά άστρα!»

Στο «Potiche» που είναι η δεύτερη συνεργασία του Οζόν με την Ντενέβ μετά τις «8 γυναίκες», η 68 χρονη ηθοποιός υποδύεται την γυναίκα ενός βιομηχάνου (Φαμπρίς Λουκινί) που αποφασίζει καθυστερημένα να αλλάξει πλεύση στην ζωή της. Θέλει να σταματήσει να είναι «γλάστρα». Γράφει ποίηση ,εισχωρεί ακόμη και στην πολιτική. «Είναι μια γυναίκα που κάπως αθώα, ίσως και με λίγη αφέλεια ,προσπαθεί να αντέξει την πραγματικότητα χωρίς απαραιτήτως να κάνει επανάσταση» είπε η Ντενέβ. «Απλώς βγάζει από μέσα της πράγματα που δεν της επετράπη ποτέ να βγάλει» συνέχισε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ίδια έχει υπάρξει γλάστρα στην ζωή της. «Ολοι έχουμε υπάρξει έστω και μια φορά στην ζωή μας γλάστρες. Και οι γυναίκες αλλά και οι άντρες. Οι άντρες μπορούν επίσης να παίξουν τον ρόλο της γλάστρας και είναι πολύ καλοί.»

Για το θέμα της ισότητας των δυο φύλων ,ζήτημα που επίσης θίγει το «Potiche», η Ντενέβ ήταν κάθετη: «Δεν υπάρχει ισότητα ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, ούτε στον κοινωνικό αλλά ούτε στον οικογενειακό χώρο. Η διαφορά με τα παλιότερα χρόνια, είναι ότι σήμερα οι γυναίκες μπορούν να εξεγερθούν.»

Πολύ πριν από την δημιουργία των «8 γυναικών», ο Φρανσουά Οζόν είχε στο μυαλό του να γυρίσει κάποια στιγμή το θεατρικό έργο «Potiche» στον κινηματογράφο. Το έργο είναι εποχής (τέλη της δεκαετίας του ’70) αλλά ο Οζόν θέλησε να του δώσει χαρακτήρα επικαιρότητας. «Χρειαζόταν όμως, μια αφορμή, ήθελε να είναι μια ταινία που θα μιλούσε για την γυναίκα στην Γαλλία σήμερα» είπε η Ντενέβ. «Την αφορμή του την έδωσε η προεκλογική μονομαχία (του Νικολά Σαρκοζί με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ). Τότε κατάλαβε ότι η ανδροκρατία είχε αποκτήσει ένα καινούργιο πρόσωπο.»

Εύστροφη, ετοιμόλογη, χιουμοριστική αλλά εκεί που απαιτείτο σοβαρή, η Ντενέβ απέδειξε περίτρανα γιατί είναι μια από τις πιο σεβαστές κυρίες της Γαλλίας. Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την επέμβαση της Γαλλίας στην Λιβύης, αρνήθηκε να απαντήσει. «Είμαι γαλλίδα και δεν συνηθίζω να εκφράζω την πολιτική άποψή μου σε συνεντεύξεις Τύπου. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν θέλω να παραποιηθούν τα λόγια μου όπως συνηθίζεται

Αμήχανη φάνηκε προς στιγμή όταν της ζητήθηκε να θυμηθεί τον ιταλό ηθοποιό Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους έρωτες της ζωής της και πατέρας της κόρης της, επίσης ηθοποιού, Κιάρα Μαστροιγιάνι. «Ο Μαρτσέλο ήταν μάλλον ελληνικής καταγωγής μου είχε πει. Πίστευε ότι είχε ελληνικές ρίζες. Προτιμώ όμως να τον θυμάμαι μέσα από τις ταινίες του».

Αντιθέτως, η Ντενέβ δεν είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον «φόβο μιας ηθοποιού στο να παραμένει πάντα επίκαιρη». «Δεν με δυσαρεστεί καθόλου αυτή η ιδέα» είπε. «Δεν κυνηγώ την σκιά μου. Είμαι ηθοποιός αλλά είμαι και γυναίκα. Είμαι πολίτης που ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα και το τι συμβαίνει στον κόσμο. Δεν φοβάμαι την μόδα ούτε τις τάσεις της. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποια κόπωση στην δουλειά μου ,όμως μπορώ να συμβιβαστώ…» συνέχισε η ηθοποιός που ήδη βρίσκεται στην διαδικασία γυρισμάτων της επόμενης ταινίας της σε σκηνοθεσία Κριστόφ Ονορέ, με συμπρωταγωνίστρια την κόρη της, Κιάρα.

Η ταινία «Potiche» θα διανεμηθεί στην Ελλάδα από την Πέμπτη 7 Απριλίου