«Δεν πήρανε τουλούπες
ομίχλης να γνέσουν
νήμα από νερό
δεν πήρανε να κάνουν
σχοινί από ρυάκι
διασίδι ποταμάκι
θαλάσσιο υφαντό.

Με τα κορμιά τους κάναν
ωραίον αργαλειό
να υφάνουν τους ανέμους
να παίξουν τον τυφλό’
με τα μαλλιά τους κάναν
κέρατα και προκάναν
μ’αυτά τον ουρανό
ψηλά να τον στηρίξουν
μέσα στον γαλανό
αιθέρα να μην πέσει
επάνω στο λαό
μην πέσει ως να’ταν γλάστρα
επάνω στο Θεό
μην πέσει ως να’ταν γάστρα
και αδειάσει όλα τ’άστρα
στο αρχέγονο κενό».

Αυτό είναι το ποίημα του Γιάννη Υφαντή, ένα «παραμύθι» όπως το ονομάζει, για τα «Ζωγραφισμένα Κορίτσια της Χριστίνας». Της Χριστίνας Κάλμπαρη συγκεκριμένα. Της ζωγράφου που ενέπνευσε, όχι μόνο τον Γιάννη Υφαντή, αλλά 17 ακόμη έλληνες ποιητές και λογοτέχνες να γράψουν με αφορμή έκθεσή της η οποία παρουσιάστηκε στη γκαλερί Μπαταγιάννη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, η Λεία Βιτάλη, ο Σωτήρης Δημητρίου, η Μαριάννα Κάλμπαρη, ο Βασίλης Κατσικονούρης, η Λένα Κιτσοπούλου, ο Ηλίας Μαγκλίνης, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο Αλέξης Σταμάτης, η Ερση Σωτηροπούλου, ο Θεόφιλος Τραμπούλης, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Θανάσης Χειμωνάς, ο Αργύρης Χιόνης, η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου και ο Χρήστος Χωμενίδης είναι οι υπόλοιποι γνωστοί «καλλιτέχνες» του λόγου που δέχθηκαν την πρόσκληση και θέλησαν να συμμετάσχουν και εκείνοι στο «Παίγνια» της ζωγράφου – όπως ήταν ο τίτλος της πέμπτης ατομικής της έκθεσης. Για να γράψουν, ποιήματα και πεζογραφήματα με έμπνευση τις κοριτσίστικές της φιγούρες που παίζουν και ταυτόχρονα εμπλέκονται σε υπερρεαλιστικές καταστάσεις. Ή σε άλλες περιπτώσεις, να συσχετίσουν κάποια ποιητική τους δημιουργία και κείμενά τους με τα πρωτότυπα σχέδιά της.

Το αποτέλεσμα, μία πρωτότυπη συνεργασία, μία μοναδική σύμπραξη της εικαστικής τέχνης με τον λόγο.

Ενα λογοτεχνικό – εικαστικό «πείραμα» όπως το ονομάζει και η Χριστίνα Κάλμπαρη, ένα παιχνίδι λόγου και τέχνης που έγινε βιβλίο. Ο τίτλος, φυσικά, «Παίγνια», το οποίο πλέον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Futura ενώ με αφορμή την έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Παίγνια εικόνας και λόγου», την Πέμπτη, 14 Απριλίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, ώρα 19.30)

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης καθώς και ο επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής, Θεόφιλους Τραμπούλης. Επίσης θα ακουστούν αποσπάσματα από τους ίδιους τους συγγραφείς του βιβλίου αλλά και από τους ηθοποιούς Διαμαντή Καραναστάση και Δημήτρη Μαύρο. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα προβάλλονται τα εικαστικά έργα που πια έχουν γίνει «ταίρι» με κάποιο κείμενο ή ποίημα.