Ο Θεόφιλος Τσάφος είναι ένας εγκληματίας που έχει εκπαιδευτεί για να εξευτελίσει την ανθρώπινη ύπαρξη, κάνοντας αρχή πρώτα από τη δική του ύπαρξη. Πρώτα καταστρέφει τον εαυτό του, καίγοντας στη πυρά του φανατισμού την καρδιά του. Στη συνέχεια, άκαρδος, ψάχνει να βρει θύματα, για να ολοκληρώσει τη Μυστική Αποστολή του. Τα χέρια του γίνονται φονικά όπλα και τελικά πνίγει τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε στη ζωή του. Την ώρα της ερωτικής πράξης.

Ο Θεόφιλος Τσάφος τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Νίκος Πανόπουλος είναι ο μοναδικός ήρωας του θεατρικού έργου «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» ,ενός μονολόγου που έγραψε πριν από 38 χρόνια ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος αλλά που μυστηριωδώς ποτέ δεν ανέβηκε στη σκηνή. Αυτές τις μέρες όμως το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Ιδρυμα Κακογιάννη ύστερα από προσπάθεια της σκηνοθέτιδας Γιώτας Κουνδουράκη, ανιψιάς του Νίκου Κούνδουρου. Η πρεμιέρα του έγινε την Τρίτη 22 Μαρτίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ως την Κυριακή 21 Απριλίου.

«Δεν ξέρω πως το ανίψι μου, η Γιώτα το ξετρύπωσε, πάντως αυτό το έργο γράφτηκε στο Λονδίνο, όπου ζούσα πολιτικός φυγάς επί χούντας» είπε στο ΒΗΜΑ ο Ν. Κούνδουρος. «Η ιστορία πίσω του είναι εμπνευσμένη από αληθινό γεγονός το οποία είχα διαβάσει εκείνη την εποχή στις εφημερίδες. Με ενδιέφερε, το έψαξα καλά και το έγραψα. Ημουν πολύ πιο νέος τότε αλλά πιστεύω ότι το έργο για την εποχή του περιέχει μια αντίσταση.»

Ο Νίκος Κούνδουρος αρνείται καθέτως το ενδεχόμενο ότι το βίαιο περιστατικό που έζησε πριν από μερικούς μήνες έπαιξε ρόλο στο να ξαναβγεί το έργο του στην επιφάνεια. «Η αλήθεια είναι ότι όταν συναρμολογώ ξανά μέσα μου το φρικαλέο αυτό επεισόδιο που πήγαινε για φόνο, θα μπορούσα να πω ότι τελικά μου άρεσε που το έζησα. Το έργο όμως είναι το αποτέλεσμα μιας δικής μου πολύ προσωπικής σχέσης με την βία και στην συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσωπημένης από τους συνταγματάρχες της δικτατορίας.» Στο οποίο όμως έργο, έτσι όπως αποδόθηκε σήμερα, αντανακλάται όλη η βία των καιρών μας, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. «Ζούμε μια ύπουλη βία, σε μια Αθήνα ανοχύρωτη πόλη» λέει ο Νίκος Κούνδουρος, «όπου τα επεισόδια γίνονται το ένα μετά το άλλο. Συνέχεια βλέπεις επεισόδια από αλλοδαπούς εννιά φορές στις δέκα. Η σημερινή βία είναι πέρα για πέρα αυτό που κατονομάζει το θεατρικό έργο.»

Για την Γιώτα Κουνδουράκη, σκηνοθέτιδα της παράστασης, το έργο μιλά για τον φανατισμό «που οδηγεί στην παράνοια και σκοτώνει την αγάπη» όπως η ίδια ανέφερε. «Οι άνθρωποι που οδηγούνται σε πράξεις βίας δεν είναι εγκληματίες από φύση τους. Εγιναν από τον φανατισμό τους. Δεν με ενδιέφερε το από πού προέρχεται ο φανατισμός αλλά η παράνοια στην οποία καταλήγει αυτός που τον ζει» συνέχισε η σκηνοθέτιδα που κοπίασε μέχρι να πείσει τον πολύ αυστηρό κριτή Νίκο Κούνδουρο ότι το έργο ήταν έτοιμο να ανεβεί σήμερα στην Αθήνα, προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα των καιρών μας.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΤΣΑΦΟΥ

Από 17 Μαρτίου 2011 έως 17 Απριλίου 2011, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550).

Τιμές εισιτηρίου: 15€ Κανονικό, 10€ Φοιτητικό, Σπουδαστικό, Μαθητικό, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων