Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ Εικόνες του 21ου Αιώνα απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή» σε σκηνοθεσία Νταβίντ Αντρέ.

«Εδώ και πενήντα χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατείες για να δηλώσει ότι η πορεία προς την αξιοπρέπεια, το ταξίδι για το δίκαιο, την εκπαίδευση και την ελευθερία, ξεκινούν από το δικαίωμα στη ζωή» ανέφερε η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ντορέττα Αστέρη.

Με αφορμή την καταδίκη σε θάνατο του Σον Σέλερς για το θάνατο τριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων της μητέρας και του πατριού του, ο σκηνοθέτης κατέγραψε τις τελευταίες μέρες του στην πτέρυγα των θανατοποινιτών και συνάντησε στην ακροαματική διαδικασία επιείκειας τις οικογένειες των θυμάτων που ζητούσαν δικαιοσύνη.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης Νταβίντ Αντρέ το χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή και σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι το βραβείο αυτό θα χαροποιούσε πολύ τον πρωταγωνιστή του φιλμ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή».

Το βραβείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία «Κοντά στον ουρανό», σε σκηνοθεσία Τίτους Φασίνα, «ένα απλό, λυρικό ταξίδι, που περιγράφει την αρμονική συνύπαρξη της φύσης με τον άνθρωπο», όπως είπε για την ταινία ο κ. Γιώργος Βελλίδης, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3, που επίσης απονέμεται σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» και συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ για μια προβολή της ταινίας μια φορά από την ΕΡΤ3, απονεμήθηκε στην ταινία «Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο» της γαλλίδας δημιουργού Λετισιά Μορό.

Εκ μέρους της σκηνοθέτιδας, το βραβείο παρέλαβε ο γάλλος πρόξενος κ. Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος ευχαρίστησε την ΕΡΤ3 για την καλή συνεργασία. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ΕΡΤ3 απένειμε ειδική μνεία στις ταινίες «Ξενοδοχείο “Ο παράδεισος”» της Σοφίας Τζαβέλλα, «Κοντά στον ουρανό» του Τίτους Φασίνα και «H βάρδια του πελεκάνου» της Λείας Μπίντζερ.

Το «Ξενοδοχείο “Ο παράδεισος”» της Τζαβέλλα απέσπασε επίσης τα το βραβείο FIPRESCI (Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου) για ξένη παραγωγή. To αντίστοιχο για ελληνική παραγωγή δόθηκε στην ταινία «Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων κοινού, τα οποία φέτος ήταν τιμητικά, καθώς δεν αντιστοιχούσαν σε χρηματικά ποσά. Το βραβείο κοινού για την καλύτερη ξένη παραγωγή διάρκειας κάτω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία «Η άλλη πόλη» της Νέφιν Ντιτς, ενώ καλύτερη ξένη παραγωγή άνω των 45’ αναδείχτηκε η ταινία «Δάκρυα για τη Γάζα» σε σκηνοθεσία Βίμπεκε Λέκεμπεργκ.

Τη διάκριση για καλύτερη ελληνική παραγωγή κάτω των 45’ απέσπασε η ταινία Satsang, συντροφιά με την αλήθεια, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη, και τέλος, ως καλύτερη ελληνική παραγωγή κάτω των 45’ βραβεύτηκε η ταινία «Το μωρό μου φτάνει» των Αλέξη Πόνσε και Βιβής Ζωγράφου, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους θεατές που ψήφισαν την ταινία τους και πρόσθεσαν ότι θα αντλήσουν από αυτή την επιτυχία δύναμη για να συνεχίσουν.