Το ντοκιμαντέρ της Ανέτας Παπαθανασίου «Οι νύφες του Hindu Kush» δείχνει το πώς η απαγωγή ενός Έλληνα εθελοντή από τους Ταλιμπάν, συνέβαλλε στην ξύπνημα της φυλής Καλάσα του Πακιστάν

Μια από τις ταινίες που μέχρι την περασμένη Τετάρτη 16 Μαρτίου, είχε από τις μεγαλύτερες θεάσεις στην αγορά του τελευταίου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Εικόνες του 21ου αιώνα τιτλοφορείται «Οι νύφες του Hindu Kush» και υπήρξε το αποτέλεσμα ενός Γολγοθά όχι τόσο για την σκηνοθέτιδά του, την Ανέτα Παπαθανασίου, όσο για τον άνθρωπο που την ενέπνευσε και βοήθησε περισσότερο στην υλοποίησή του, τον Θανάση Λερούνη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα βουνά του Χίντου Κους, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ζουν 4.000 Καλάσα, μια αρχέγονη φυλή, που πιστεύει σε νύμφες, θεούς και ξωτικά και που έχει καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρήσει την παράδοσή της ανάμεσα σε 165 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Λέγεται μάλιστα (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί) ότι ενδεχομένως οι ανοιχτόχρωμοι Καλάσα να είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η σκηνοθέτιδα Ανέτα Παπαθανασίου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τους Καλάσα ως τουρίστρια. Συγκινημένη από το αναπτυξιακό – εκπαιδευτικό έργο του Θανάση Λερούνη, του προέδρου της ΜΚΟ Έλληνες Εθελοντές (Hellenic Aid) ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην περιοχή, σύντομα αποφάσισε να κάνει μια ταινία για την φυλή εστιάζοντας στον δυναμισμό των γυναικών της μέσω του προσώπου μιας γυναίκας,της Σαμίμ.

«Το γεγονός και μόνο ότι η γλώσσα των Καλάσα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν μόνον προφορική καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βιβλία ανάγνωσης και γραφής χάρη στον Λερούνη δηλώνει πολλά για το έργο του», μας είπε η σκηνοθέτιδα τηλεφωνικώς από την Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, ένας από τους ανθρώπους που ο Λερούνης βοήθησε, ήταν και η Σαμίμ, η οποία με χρήματα των Ελλήνων Εθελοντών κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Πακιστάν και να έρθει στην Ελλάδα προκειμένω να λάβει μέρος σε έναν τηλεμαραθώνιο της ΕΤ3 με στόχο την δημιουργία ενός σχολείου στην περιοχή της.

Παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες, όλα έβαιναν καλά στα γυρίσματα βεβαίως που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2008. Λίγους μήνες αργότερα όμως ο Λερούνης έπεσε θύμα απαγωγής των Ταλιμπάν. Το γεγονός δεν επηρέασε βεβαίως μόνον την ταινία της Παπαθανασίου αλλά ολόκληρη την φυλή των Καλάσα γιατί «για πρώτη φορά μπήκε ο φόβος και η ανασφάλεια στην ζωή τους» όπως μας είπε η σκηνοθέτιδα. «Εκεί που ζούσαν επί χρόνια ήρεμα χωρίς να τους αφορά ο υπόλοιπος κόσμος, αποφάσισαν για πρώτη φορά να διαμαρτυρηθούν παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα, άρα να έρθουν σε επαφή με τον υπόλοιπό κόσμο.»

Χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες μέχρι να απελευθερωθεί ο Λερούνης με την πολύτιμη βοήθεια του τότε πρέσβη, σημερινού υφυπουργού εξωτερικών Δημητρίου Δόλλη. Η Παπαθανασίου δεν μπορούσε πια να πάρει άδεια γυρισμάτων και ολοκλήρωσε την ταινία της στέλνοντας οδηγίες («σελίδες ολόκληρες» είπε) στο συνεργείο του Πακιστάν. Το σχήμα της ταινίας, χωρίς να χάσει την αρχική μορφή του διαφοροποιήθηκε και η ταινία περιλαμβάνει όλο το υλικό που καταγράφει την αφύπνιση του λαού που για πρώτη φορά στην Ιστορία του ένιωσε την ανάγκη της εξέγερσης χάρη σε έναν Έλληνα.

Το ντοκιμαντέρ «Οι νύφες του Hindu Kush» προβάλλεται για το κοινό την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 15.00 (αίθουσα Παύλος Ζάννας) και την ημέρα λήξης του φεστιβάλ, Κυριακή 20 Μαρτίου στις 17.20 (αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη – Προβλήτα του Λιμανιού).