Την πυρπόλησε αλλά οι κάτοικοί της σήμερα του αφιερώνουν μία μεγάλη έκθεση. Στον Νέρωνα, που το όνομά του γράφτηκε με μελανά γράμματα όχι μόνον στη ιστορία της Ρώμης αλλά διεθνώς είναι αφιερωμένη η έκθεση που θα εγκαινιασθεί στις 31 Μαρτίου στη Ρώμη και μάλιστα σε τρεις διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους: Στο Κολοσσαίο (Αμφιθέατρο Φλάβιου), την «Κούρια Ιουλία» και στην Κρυπτή Στοά του Νέρωνα. Για το σκοπό αυτό άλλωστε δύο αγάλματα από την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν στην Ρώμη για την έκθεση.

Η πυρκαϊά του 64 μ.Χ. που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Ρώμης και η ανακατασκευή της, την οποία ανέλαβε ο Νέρων επίσης, κατά την περίοδο 64 _ 68 μ.Χ. είναι οι δύο πτυχές της ιστορίας που στοχεύει να αναδείξει αλλά και να διερευνήσει η έκθεση.

Για το σκοπό αυτό οι επιστήμονες επιδιώκουν νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στα οικοδομικά σχέδια του Νέρωνα ενώ φυσικά σημείο αιχμής είναι η ίδια η προσωπικότητα του αιμοσταγούς αυτοκράτορα, οι οικογενειακές του σχέσεις και η αυτοκρατορική προπαγάνδα.

Ο Νέρωνας ήταν ο πέμπτος και τελευταίος αυτοκράτορας της Ιουλιο-Κλαυδιανής δυναστείας, ανέβηκε στο θρόνο το 54 μ. Χ και εξαναγάσθηκε σε αυτοκτονία το 68 όταν η Σύγκλητος τον κήρυξε δημόσιο κίνδυνο. Σήμερα πάντως πολλές από τις κατηγορίες που του αποδίδονται, θεωρούνται από ορισμένους ιστορικούς υπερβολικές.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 18 Σεπτεμβρίου