Αλπικές αντοχές και συνήθειες είχαν και οι Βαλκάνιοι Νεάτερνταλ καθώς όπως αποδεικνύεται ανέβαιναν σε υψόμετρο ακόμα και 2.000 μέτρων προκειμένου να αναζητήσουν τροφή, να κυνηγήσουν αλλά και να κατοικήσουν.

Κι ενώ μέχρι σήμερα οι ερευνητές γνώριζαν (με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα) πως οι κάτοικοι των Βαλκανίων πριν από 50.000 χρόνια δεν ανέβαιναν σε ύψος μεγαλύτερο των 1.500 μέτρων (όπου επικρατούσαν ακόμα και παγετώνες), νεα αρχαιολογικά ευρήματα καθιστούν τις κορυφογραμμές της Πίνδου (σε ύψος 2.000 μέτρων και πλέον) ίχνη εγκαταστάσεων και εργαλείων ηλικίας 50.000 ετών!.

«Από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα του 2010 ήταν ο εντοπισμός για πρώτη φορά και μετά από ερευνητικές προσπάθειες πολλών χρόνων, δύο εξαιρετικά πλούσιων ανοικτών παλαιολιθικών εγκαταστάσεων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών στην περιοχή σε υψόμετρο πάνω από τα 1700 μ – με επιφανειακά λίθινα ευρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες σε κάθε μια από αυτές – και οι οποίες χρονολογούνται στη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, δηλαδή από το 50.000 και μέχρι τα 12.000 χρόνια πριν από σήμερα. Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι οι αντίστοιχες ορεινές θέσεις με ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής στη ΝΑ Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνια και πάντοτε απαντάται σε υψόμετρα κάτω από τα 1500 μ. Η έρευνα στην Πίνδο επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι παλαιολιθικοί κυνηγοί τροφοσυλλέκτες στην περιοχή αυτή της Ελλάδας προτιμούσαν να μετακινηθούν μέσω παλαιών κοιλάδων απορροής ή αλπικών πλαγιών που το υψόμετρό τους είναι εντυπωσιακό και ξεπερνά πολύ συχνά τα 2.100 μ. Η ανασκαφική έρευνα που έχει προγραμματιστεί για το 2011 στους παραπάνω χώρους αναμένεται να τεκμηριώσει αρχαιολογικά τις δραστηριότητες των ομάδων αυτών με τον εντοπισμό στρωματογραφημένων αρχαιολογικών ακολουθιών» τονίζει στην εισήγηση του που θα παρουσιαστεί στο 24ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καθηγητής της προιστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ.Νίκος Ευστρατίου.