Ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, αφρικανική πραγματικότητα, η τραγωδία της Μέσης Ανατολής_ θέματα όλα που θα καλύψουν τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν κατά την διάρκεια του 13ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου αιώνα, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του κ. Δημήτρη Εϊπίδη.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις – ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις-, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Φέτος, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση, αλλά και στο έργο της πολυβραβευμένης τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα.

Παράλληλα, εν όψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ξεχωριστή πραγματικότητα των ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ελληνικό τμήμα της διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Κυριακή Μάλαμα, δημιουργό που έχει χαράξει στο ντοκιμαντέρ τις δικές της διαδρομές.

Με την γοητευτική ζωή και την ανεπανάληπτη μουσική πορεία της Ρόζας Εσκενάζι, της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου, ζωντανεύουν μέσα από το ντοκιμαντέρ Καναρίνι μου γλυκό του Ρόι Σερ, το οποίο ανοίγει την αυλαία του την Παρασκευή 11 Μαρτίου.

Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για πέμπτη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Κώστα Παναγιωτάκη (διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας) και Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφος).

Κοινωνία και περιβάλλον
Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς, απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (επικεφαλής τμήματος επικοινωνίας WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (συνεργάτης τμήματος επικοινωνίας WWF Ελλάς) και Μαρία Λιβανού (υπεύθυνη επικοινωνίας προγράμματος «Θάλασσα»).

Αφρικανικές ιστορίες
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την Μαύρη Ήπειρο, προτείνοντας Αφρικανικές Ιστορίες που φωτίζουν μια πολύπαθη γη σε διαρκή αγώνα επιβίωσης. Φέτος το Φεστιβάλ αναδεικνύει τόσο την θεματολογία, όσο και την κινηματογραφία ενός τόπου που υποφέρει από φυλετικούς πολέμους, ασθένειες, αναλφαβητισμό, οικονομική εκμετάλλευση και έλλειψη βασικών αγαθών όπως η τροφή και το νερό. Δημιουργοί από όλο τον κόσμο, αλλά και από την Αφρική, αφηγούνται σύγχρονες Αφρικανικές Ιστορίες, μέσα από ντοκιμαντέρ που αντανακλούν την πολυσύνθετη πραγματικότητα της αφρικανικής ηπείρου, επιχειρώντας να την αποκωδικοποιήσουν.

Εκθέσεις
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δύο φωτογραφικές εκθέσεις με ανθρωποκεντρική ματιά και κινηματογραφική άποψη, διανθίζουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης:
Η έκθεση «Ανθρώπινα Τοπία» του γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Ζάουτερ, πρωταγωνιστούν πορτρέτα που σφύζουν από ευθύτητα και αμεσότητα: τα πρόσωπα εργατών από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης κάνουν οι Θάνος Σταυρόπουλος και Άννα Μηλώση.
Στην έκθεση «Από τη φωτογραφία στον κινηματογράφο: μνήμη και ίχνη» του Πατρίκ Ζακμάν, αποτυπώνονται οι σπουδαιότεροι σταθμοί στην καριέρα του βραβευμένου γάλλου φωτογράφου Πατρίκ Ζακμάν, μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1985. Την έκθεση επιμελείται η Αγγελική Γραμματικοπούλου.

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου 2011, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.