Την υποχρέωση να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα την οφειλή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που απορρέει από την δανειακή σύμβαση μεταξύ των δυο πλευρών, αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 2/48243/25/2007 παρασχέθηκε εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ε.Τ.Ε. για την κάλυψη του δανείου προς τον Ο.Μ.Μ.Α. ποσού 95.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεών του.

Αντίστοιχες υποχρεώσεις αναλαμβάνει το Δημόσιο και για την εξυπηρέτηση των οφειλών της ΚΕΔ Α.Ε. η οποία συνήψε δάνειο το 2003 με την Εμπορική Τράπεζα ύψους 56.100.000 ευρώ. Η επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι «οι προαναφερόμενες υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν είναι νέες, έχουν ήδη αναληφθεί και καταβάλλονται στις Τράπεζες οι δόσεις που προβλέπονται στις δανειακές συμβάσεις». Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουρουμπλής ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις.

Για «σκανδαλώδη ρύθμιση» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ επικριτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδης. Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην ΝΔ και τον ομόλογό του κ. Π. Δούκα, επί των ημερών του οποίου υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ εξήγησε ότι αν το κράτος δεν καταβάλλει τις οφειλόμενες δόσεις «και το Μέγαρο Μουσικής θα κλείσει και εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε».