«Ενενήντα τριών ετών. Το τέλος δεν είναι μακριά. Αλλά τι τύχη να μπορώ να υπενθυμίσω σε όλους µας αυτό που αποτέλεσε τη βάση της πολιτικής µου δράσης: το πρόγραμμα που εκπόνησε πριν από 67 χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο της Αντίστασης!», γράφει ο αντιστασιακός Στεφάν Εσσέλ.

Το βιβλίο του Στεφάν Εσσέλ «Αγανακτήστε» ( που θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τον Πατάκη στα ελληνικά σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου) έχει κυκλοφορήσει σε 1.300.000 αντίτυπα στη Γαλλία και αποτελεί ένα μπεστ σέλερ που έρχεται από το παρελθόν για να δώσει πνοή στο μέλλον.

Ένα βιβλίο με την πείρα αυτού του ακούραστου αγωνιστή, που γλίτωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δούλεψε για τα παγκόσμια δικαιώματα του ανθρώπου και σήμερα παραμένει ενεργός πολίτης. Για τον Στεφάν Εσσέλ, το «βασικό κίνητρο της Αντίστασης ήταν η αγανάκτηση».

Σίγουρα οι αιτίες που προκαλούν αγανάκτηση στον περίπλοκο σημερινό κόσμο φαίνονται λιγότερο σαφείς απ’ ό, τι τον καιρό του ναζισμού. Αλλά, «όποιος ψάχνει βρίσκει»: η όλο και µμεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη, η κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών αλλά και των νομίμων μεταναστών και των τσιγγάνων…

Η κούρσα του «όλο και περισσότερο», ο ανταγωνισμός, η δικτατορία των χρηματαγορών, η επίθεση στα δικαιώματα που εξασφάλισε η Αντίσταση – συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση… Όμως, για να είμαστε αποτελεσματικοί, λέει ο Εσσέλ, πρέπει, όπως παλιά, να δικτυωθούμε και να δράσουμε συλλογικά. Ο Στεφάν Εσσέλ καλεί τους αναγνώστες του σε µια «ειρηνική εξέγερση».

Ποιος είναι ο Στεφάν Εσσέλ
Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917, σπούδασε στη Γαλλία όπου και έλαβε την γαλλική ιθαγένεια πριν παρουσιαστεί στον στρατό. Συνελήφθη από τη Γκεστάπο, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ, από το οποίο δραπέτευσε. Συνελήφθη ξανά και εγκλείστηκε στο στρατόπεδο Ντόρα, από το οποίο προσπάθησε χωρίς επιτυχία να δραπετεύσει. Τα κατάφερε λίγο αργότερα να δραπετεύσει καθώς μεταφερόταν στο Μπέγκεν Μπέλσεν. Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ίδρυσε ένα Σύνδεσμο βοήθειας προς την Αφρική και την Μαδαγασκάρη, ενεργοποιήθηκε στο «Συνασπισμό για τη Δεκαετία, για έναν πολιτισμό με ειρήνη και χωρίς βία», όπως και σε άλλους οργανισμούς. Έχει τιμηθεί πολλές φορές για τη δράση του. Είναι Πρέσβης της Γαλλίας και αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιµής!