Την διαβεβαίωση ότι τα έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, τα οποία εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο θα συντηρηθούν ώστε να αντιμετωπισθούν σωστά οι φθορές που έχουν γίνει λόγω ανεπαρκών συνθηκών φύλαξης έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. ΠαύλοςΓερουλάνος κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Λέσβο.

Οι εργασίες συντήρησης θα γίνουν σε συνεργασία με το δήμο ενώ παράλληλα θα είναι δυνατή και η λειτουργία του μουσείου. Σχετικά με το Μουσείο Τεριάντ εξάλλου, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να δει τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τις παρεμβάσεις και τις βελτιώσεις στο κτίριο, που θα το καταστήσουν αντάξιο της συλλογής που περιέχει.

«Προβλήματα έχουν και τα δυο μουσεία ενώ όταν εκτέθηκαν τα έργα σε αυτά για πρώτη φορά δεν είχε ληφθεί υπόψη η απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να συντηρηθούν σωστά. Τώρα θα αναδειχθεί αυτός ο πλούτος φτιάχνοντας τα κτίρια με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος. Συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη και τον κ. Νίκο Σηφουνάκη, επισκέφθηκε επίσης το ελαιοτριβείο του Βρανά ένα βιομηχανικό μνημείο σήμερα το οποίο λειτουργεί ως μουσείο και πολιτιστικός χώρος.