Συγκρούονται, συνυπάρχουν, συμπάσχουν: Ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι ή ο Σαλιέρι και ο Μότσαρτ, οι δύο κεντρικές προσωπικότητες που φωτίζονται μέσα από το έργο του Πίτερ Σάφερ, «Amadeus», «ζωντανεύουν» από απόψε στο θέατρο Βρετάνια.

Στην παράσταση, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος εκτός από τη διασκευή κρατά και το ρόλο του Σαλιέρι, το Μότσαρτ ερμηνεύει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

«Βασισμένο σε δύο υπαρκτές προσωπικότητες, τις οποίες ο Σάφερ τοποθετεί μέσα στη μυθοπλασία του, το έργο», είπε σχετικά ο σκηνοθέτης στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στις μιάμιση το μεσημέρι στο θέατρο της οδού Βουκουρεστίου, «καταπιάνεται ουσιαστικά, με πολύ βαθιά και μεγάλα θέματα, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα».

Συγκεκριμένα: Υπάρχει θεός; Πού είναι; Με ποιον είναι ο θεός; Τι είναι το χάρισμα; Τι είναι το ταλέντο; Πού δίνει ο θεός το ταλέντο; Τι είναι ιδιοφυΐα; Τι θα πει έρωτας; Υπάρχει πλατωνικός έρωτας; Ποια είναι η θέση του γυναικείου στοιχείου; «Διαχρονικά ερωτήματα που ελπίζουμε να τα αποδώσουμε με ένα φρέσκο τρόπο», τόνισε.

Από την πλευρά του Χριστόφορος Παπακαλιάτης παραδέχθηκε, ότι επιστρέφοντας στο θέατρο και μάλιστα, στη συγκεκριμένη παραγωγή, νιώθει ευτυχής γιατί: «Ηθελα να ζήσω κάτι διαφορετικό και να μάθω κάτι άλλο. Κάθε μέρα αγαπώ όλο και πιο πολύ αυτό που κάνω».

Βασισμένο στη νουβέλα του Πούσκιν, το «Amadeus» φέρνει επί σκηνής την αντιπαράθεση ανάμεσα στην εκρηκτική προσωπικότητα του Μότσαρτ με τη μεθοδική του Σαλιέρι. Το λιτό, άλλοτε ασπρόμαυρο κι άλλοτε γκρι, σκηνικό, που παραπέμπει στο Σαλιέρι, χρωματίζεται από την προσωπικότητα του Μότσαρτ, ενώ η μουσική από τα έργα του «Μαγεμένος Αυλός», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» και «Η Απαγωγή από το Σεράι» πλημμυρίζουν την παράσταση.

Στην σκηνή, πάνω σε μια μεγάλη οθόνη, αποσπάσματα, στιγμιότυπα και λεπτομέρειες, δίνουν στην όψη της παράστασης ένα ιδιαίτερο βάθος. Κι όπως επεσήμανε, ο Δημήτρης Λιγνάδης επιμένοντας στον λατινικό τίτλο «Amadeus», «ήταν εκείνος που τον αγαπούσε ο θεός»….

Ταυτότητα παράστασης

«Amadeus» του Πίτερ Σάφερ. Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν, διασκευή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνογραφία: Εύα Νάθενα, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, επιμέλεια κίνησης: Λία Τσολάκη, video αrt: Graal, συνεργάτης σκηνοθέτης: Ακης Γουρζουλίδης, Μουσική: Wolfgang Amadeus Mozart. Παίζουν: Δημήτρη Λιγνάδης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Δανάη Σκιάδη και οι Μιχάλης Γκίνος, Αντώνης Δημητροκάλης, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Νίκος Σταυρακούδης, Γιάννης Φίλιας, Μενέλαος Χαζαράκης.

Πότε & Πού

«Αmadeus» του Πίτερ Σάφερ.

Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, τηλ. 210 –3221579

Πρεμιέρα: Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:15

Παραστάσεις: Τετάρτη – Πέμπτη –Παρασκευή – Σάββατο, στις 21:15, Σάββατο (λαϊκή) στις 18:00, Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: 25 – 20 – 16 φοιτητικό και κάθε Πέμπτη για τους άνω των 60 και κάτω των 2