Σήμερα, 14 Φεβρουαρίουκαι η πόλη έχει «κοκκινίσει» εύθυμα γιορτάζοντας τον Αγιο Βαλεντίνο, το «θεό» των ερωτευμένων. Ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, καταστήματα ρούχων και δώρων έβαλαν τα κόκκινά τους στις βιτρίνες, τις στόλισαν με καρδιές, φιόγκους και λούτρινα ζωάκια και περιμένουν τους ερωτευμένους πελάτες τους.

Οσο κυνικά και αν αντικρίζει κανείς τη συγκεκριμένη ημέρα και τους εορτασμούς της, δεν μπορεί, παρά να την καλωσορίσει εφέτος ως μια ευπρόσδεκτη γιορτή της επιθυμίας και της αγάπης, που διασκεδάζει την κρίση και τα δυσοίωνα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του περασμένου σαββατοκύριακου: το κόκκινο και η χαρά του έρωτα ως αντίδοτο στο μαύρο της απώλειας και στον ζόφο των ανεπιθύμητων αλλαγών.

Με κατακόκκινο εξώφυλλο μας ήρθε και το «Ερως 13» (Ψυχογιός, 2011, σελ. 254, τιμή 14, 40 ευρώ), μια συλλογή διηγημάτων, που παρουσιάζουν τις διαβαθμίσεις της εμπειρίας του έρωτα και τα διαφορετικά του πρόσωπα, την οποία υπογράφουν 13 έλληνες συγγραφείς, όλοι άνδρες: Κώστας Ακρίβος, Γιώργος Γλυκοφρύδης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Στέφανος Δάνδολος, Κώστας Κατσουλάρης, Δημήτρης Μαμαλούκας, Γιώργος Μανιώτης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέξης Σταμάτης, Αρης Σφακιανάκης, Δημήτρης Σωτάκης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης.

Οι πρωταγωνιστές τους, άνδρες και γυναίκες, ζουν, θυμούνται, σκέφτονται, ονειροπολούν, ανταλλάσσουν επιστολές, εξομολογούνται, ορκίζονται αιώνια αγάπη, στην Σκιάθο, σε μικρά χωριά, στην πόλη, στο παρελθόν του 1974 αλλά και στο σήμερα του «Κυνόδοντα». Βιώνουν τον έρωτα ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις, στις οικογενειακές πιέσεις, στις προσωπικές ανασφάλειες… βιώνουν όμως, και την απώλειά του.

Οι δεκατρείς συγγραφείς αφηγούνται ιστορίες για ανεκπλήρωτες επιθυμίες, όρκους που δεν τηρήθηκαν, έρωτες που έσβησαν, απιστίες, προδοσίες, ματαιώσεις, για τον έρωτα ως επιθυμία, αλλά και ως απειλή: «Μαγνητοταινία εφηβικού Αυγούστου», «Σαν τη βροχή σε διψασμένο χώμα», «Θα το κρατήσω», «Μικροί ερωτικοί θάνατοι», «Ρούχα πεταμένα σε σακ βουαγιάζ», «Ο άντρας που έπαψε να αγαπάει τις γυναίκες», οι τίτλοι είναι εύγλωττοι.

Τα διηγήματα του τόμου παρουσιάζουν την αρσενική ματιά στην επιθυμία, στην εκχώρηση, στην αγάπη, που εστιάζει στα αγκάθια του έρωτα, για τα οποία μας προϊδεάζει η καρδιά από αγκαθωτό συρματόπλεγμα στο άλικο φόντο του εξωφύλλου. «Παρ’ όλο που τον έρωτα τον μοιραζόμαστε, άντρες και γυναίκες τον βλέπουμε διαφορετικά», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε και από την άλλη πλευρά, δεκατρείς γυναίκες συγγραφείς πού θα εστίαζαν τη δική τους ματιά.

Διαβάστε ακόμη:

· Roland Barthes, «Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου», μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου (Κέδρος- Ράππα, 1983)

· «Ερωτος αποτελέσματα. Ιστορίαι ηθικοερωτικαί», επιμέλεια: Mario Vitti (Οδυσσέας, 1993)

· Poplius Ovidius Nasonis, «Ερωτική τέχνη». Και ένα δοκίμιο για τους Λατίνους εραστές», επιμέλεια, μετάφραση: Θεόδωρος Παπαγγελής (Καστανιώτης, 2000)

· Ρήγας Βελεστινλής, «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», επιμέλεια: Δημήτριος Α. Καραμπερόπουλος (Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών- Βελεστίνου Ρήγα, 2006).

· «Παλατινή ανθολογία: Ερωτικά επιγράμματα», ανθολόγηση, μετάφραση: Νίκος Χ. Χουρμουζιάδης (Στιγμή, 2009)