Χαμηλότονος, ολιγόλογος, ουσιαστικός: Ο Ντένις Κέλλυ, ο 41χρονος βρετανός θεατρικός συγγραφέας των «Ορφανών» και του «DNA», που ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος του θεάτρου του Νέου Κόσμου και του Βρετανικού Συμβουλίου, φάνηκε να απολαμβάνει την ελληνική φιλοξενία.

Στη χθεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, στο θέατρο του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από τις παραστάσεις των έργων του: «Είδα τα«Ορφανά» και ενθουσιάστηκα. Αν είναι έτσι και το «DNA», τι να πω…», είπε, καθώς άκουγε τα «τόσα πολλά και τόσο καλά λόγια», καθισμένος στη σκηνή του θέατρου.

«Εγινα συγγραφέας, για να δώσω ρόλους στον εαυτό μου»,

παραδέχθηκε, καθώς γύρισε πίσω τον χρόνο, στις πρώτες συγγραφικές του απόπειρες. «Αφησα το σχολείο και στράφηκα σε νεανικές ομάδες. Αυτές με οδήγησαν στο θέατρο… Ως τότε δεν είχα καμία σχέση με τα θεατρικά διαβάσματα. Το θέατρο όμως, βρισκόταν εκεί, πάντα… Δεν ξέρω αν έγινα καλός συγγραφέας. Ξέρω πάντως, ότι είμαι ένας άθλιος ηθοποιός».

Προβληματισμένος με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη, ο Ντένις Κέλλυ μίλησε για το μίσος και τον φόβο, για τους μετανάστες και το ρατσισμό, συδνέοντας αυτόν τον τελευταίο, ακόμα και με το ποδόσφαιρο, το οποίο όμως, δεν τον συγκινεί σαν άθλημα.

Κι εξήγησε πως όλα αυτά τα ζητήματα, τα μηνύματα, οι αγωνίες, οι σκέψεις μετουσιώνονται σε θέατρο, σε έργα… «Φτιάχνω χαρακτήρες που φθάνουν στα άκρα, αλλά πριν φθάσουν εκεί, όλοι αναγνωρίζαμε τον ευατό μας μέσα τους. Στην αρχή συμπαθώ τους ήρωές μου. Μετά με απογοητεύουν. Αλλά αυτό είναι στη φύση του ανθρώπου, στη φύση μας». Και κατάληξε: «Τα διλήμματα δείχνουν τι πραγματικά είμαστε. Αν είμαστε καλοί ή κακοί…».

Και τα δύο έργα παίζονται στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Στα «Ορφανά» η σκηνοθεσία είναι το Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η μετάφραση της Κοραλίας Σωτηριάδου και η σκηνογραφία της Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Όμηρος Πουλάκης.

Το «DNA» σκηνοθετεί η Σοφία Βγενοπούλου,σε μετάφραση του Εκτορα Λυγίζου, τα σκηνικά του Γιάννη Σκουρλέτη και τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη.

Παίζουν ηθοποιοί της ομάδας Grasshoper –Ν. Ανανιάδη, Ευδ. Ανδρουλιδάκη, Αντ. Αντωνόπουλος, Στ. Αχιλλέως. Ο σχεδιασμός των φωτισμών και στα δύο έργα είναι του Σάκη Μπιρμπίλη.