Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μπορεί στην Ελλάδα να μην τον είδαμε τότε που διέπρεπε σε ολόκληρο τον πλανήτη με επιτυχίες όπως το «Light my Fire» και το «Feliz Νavidad», έρχεται όμως τώρα, στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, για ένα τριήμερο στο Gazarte. Ο Πορτορικανός Χοσέ Φελισιάνο υπήρξε ο πρώτος λατινοαμερικανός καλλιτέχνης που έσπασε τα στεγανά του λευκού κατεστημένου- πολύ πριν από διασκεδαστές όπως ο Χούλιο Ιγκλέσιας. Είναι δε τέτοια η δημοτικότητά του σε χώρες όπως η Ισπανία ώστε οι πωλήσεις των δίσκων του να ξεπερνούν ακόμη και εκείνες του Μάικλ Τζάκσον.

Γεννημένος τυφλός, ο Φελισιάνο κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημά του μαθαίνοντας κιθάρα μόνος του, κάνοντας εξάσκηση ακόμη και επί 14 ώρες την ημέρα. Στα 23 ήταν υποψήφιος για πέντε Γκράμι και τελικώς κέρδισε δύογια το άλμπουμ του «Feliciano» το οποίο ηχογράφησε σε τέσσερις γλώσσες. Το ίδιο βραβείο κέρδισε άλλες έξι φορές, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ του ξεπερνούν τα 85 εκατ. Ακόμη, από το 1964 που ξεκίνησε την καριέρα του ως σήμερα, οι «ζωντανές» εμφανίσεις του έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

– Εχετε δοκιμαστεί σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Υπάρχει κάποια «συνταγή» που ακολουθείτε κάθε φορά;

«Η συνταγή είναι πάντοτε να ξέρεις τι κάνεις. Να μαθαίνεις κάθε είδος όσο καλύτερα μπορείς και μόνο τότε να ηχογραφείς. Για το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ μου χρειάστηκαν πέντε χρόνια δουλειάς ώστε να νιώθω ασφαλής την ώρα που θα κυκλοφορούσε».

– Ησασταν ένα από τα δώδεκα παιδιά μιας οικογένειας από το Πουέρτο Ρίκο. Ηταν μεγάλος ο δρόμος προς την κορυφή;

«Πρώτα έπρεπε να πάω στο σχολείο, όπως κάθε παιδί. Η Ρώμη δεν χτίστηκε μέσα σε μια ημέρα. Και η φτώχεια είναι δύσκολη. Πρέπει να παλέψεις για να την ξεπεράσεις. Δεν γεννήθηκα με ένα ασημένιο κουτάλι στο στόμα». – Είχατε την τύχη να είστε ο πρώτος crossover λατινοαμερικανός καλλιτέχνης…

«Είμαι υπερήφανος που είμαι ο πρώτος ισπανόφωνος που “έσπασε” την αγγλόφωνη αγορά. Πριν από εμένα υπήρξε βέβαια ο Ρίτσι Βάλενς με το “La Βamba”, αλλά ο Ρίτσι δεν μιλούσε ισπανικά. Ημουν λοιπόν αυτός που άνοιξε τον δρόμο και νιώθω πολύ όμορφα γι΄ αυτό».

– Περιμένατε την επιτυχία του τραγουδιού «Feliz Νavidad»; «Οχι. Οταν ο παραγωγός μου Ρικ Γκάραντ μου ζήτησε να το ηχογραφήσω για ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ δεν φανταζόμουν ότι θα είχε τέτοια επιτυχία. Αρέσει στον κόσμο γιατί είναι χαρούμενο και εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Το ηχογράφησα και στα αγγλικά και στα ισπανικά. Είναι εύκολο να το θυμάσαι και ταιριάζει και στις δύο κουλτούρες. Το έγραψα έχοντας στο μυαλό την οικογένειά μου στο Πουέρτο Ρίκο».

– Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει και θα το θέλατε πολύ;

«Θα ήθελα να γράψω μουσική για μια ταινία και να κερδίσω ένα Οσκαρ γι΄ αυτήν».

Οι Doors, ο Λένον και το «Βe my baby»

Ο Χοσέ Φελισιάνο στη σκηνή μαζί με την κουβανέζα ποπ σταρ Γκλόρια Εστέφαν τον Ιούλιο του 1999. Ο Φελισιάνο ήταν εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για την «εισβολή» των λατινοαμερικανών καλλιτεχνών στα τσαρτ των ΗΠΑ

– Γιατί πιστεύετε ότι η δική σας διασκευή στο «Light my Fire» των Doors είχε τόση επιτυχία;

«Γιατί ήταν διαφορετική. Δεν χρησιμοποίησα ντραμς, αλλά κόνγκας και η ακουστική κιθάρα έκανε τη διαφορά. Επίσης ήταν φάνκι και σέξι». – Τι θυμάστε από τη συνεργασία σας με τον Τζον Λένον; «Ηχογραφήσαμε για το άλμπουμ του “Rock and roll” την επιτυχία των Ronettes “Βe my baby”. Θυμάμαι ότι ούτε ο Λένον ούτε κανένας άλλος ήξεραν τι ακριβώς ήθελαν. Αφηναν απλώς τα πράγματα να κυλήσουν και τον περισσότερο χρόνο τον έτρωγαν λογομαχώντας. Πρώτη φορά είδα τόσο πολλούς μουσικούς μαζεμένους σε ένα στούντιο για τις ανάγκες ενός ποπ τραγουδιού». ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι η Στις 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου η Ωρα έναρξης: 22.00

η Τιμές εισιτηρίων: 55, 45, 35, 25 (όρθιοι) ευρώ