Σειρά εκδηλώσεων για την εφετινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα λάβουν χώρα:

– Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτείας και του ισραηλιτικού κόσμου και διάφορους φορείς στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα (Ερμού και Ευβούλου, Θησείο), την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στις 12.00.

– Κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης, στην Ιερά Συναγωγή Αθηνών (Μελιδόνη 5, Θησείο), την ίδια μέρα, στις 19.00. Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο Αθηνών, προσφωνήσεις από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρό, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γεώργιο Καμίνη, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Βενιαμίν Αλμπάλα και εκπρόσωπο των Ελλήνων Εβραίων Ομήρων. Θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χάγκεν Φλάισερ.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Μνημείο: 16 καλλιτέχνες προτείνουν Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα», στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (Νίκης 39, Αθήνα), το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τον Αύγουστο, θα παρουσιαστούν τα έργα των 16 καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε σχετικό διαγωνισμό που είχε διεξαγάγει η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών. Το γλυπτό της νικήτριας Ντιάνας Μαγγανιά, βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο στο πάρκο, στον πεζόδρομο της συμβολής των οδών Ερμού και Ευβούλου στο Θησείο.

Εύγλωττα μιλούν για το Ολοκαύτωμα και την ελληνική του διάσταση οι αριθμοί: Σε ποσοστά άνω του 90% μειώθηκε ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ελλάδα μετά τους διωγμούς κατά τη γερμανική Κατοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Οι χιλιάδες Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης, της πόλης με τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό (56.000), οι Εβραίοι της Καβάλας, της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών πόλεων, εβραϊκοί πληθυσμοί με βαθιά ιστορία και σημασία στην οικονομία και στην κουλτούρα των κοινωνιών που ζούσαν, εκδιώχθηκαν και κατ’ ουσίαν εξαφανίστηκαν. Λίγοι επέστρεψαν μετά την Απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατόπεδα. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στη Μακεδονία και στη Θράκη, στην Ηπειρο και στα νησιά. Από τους 77.377 Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα πριν από τον διωγμό μόνο 10.228 απέμειναν μετά από αυτόν.

Θυμίζουμε ότι η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004, με απόφαση της ελληνικής Βουλής. Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε για τη συμβολική σημασία της: αυτή τη μέρα το 1945 απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό στρατό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου βρήκαν τον θάνατο σχεδόν ένα εκατομμύριο Εβραίοι. Από το 2005 η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.