Η τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει η ταινία «Κυνόδοντας» συνεχίζεται. Οπως ανακοινώθηκε τομεσημέρι της Τρίτης, τo φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκεται στην πεντάδα του Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας μαζί με τις ταινίες «Hors la loi» (Αλγερία) του Ρασίντ Μπουσαρέμπ, «In a better world» (Δανία) της Σουζάνε Μπίερ, «Biutiful» (Μεξικό) του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου και «Incendies» (Καναδάς) του Ντενί Βιλνέβ.

Η ένταξη του «Κυνόδοντα» στην πεντάδα του ξενόγλωσσου Οσκαρ σημαίνει μεγάλη επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς η τελευταία φορά που ελληνική ταινία διεκδίκησε το ξενόγλωσσο Οσκαρ ήταν το 1978, με την «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στις εφετινές υποψηφιότητες προηγείται η ταινία «Ο λόγος του βασιλιάς» του Τομ Χούπερ με τον Κόλιν Φερθ που διεκδικεί 12 Οσκαρ.

Γιώργος Λάνθιμος: «Δεν ξέρω πως ακριβώς νοιώθω»
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις τι θα πεις σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν ξέρω ακριβώς πως νιώθω. Είμαι σίγουρα ξαφνιασμένος και χαρούμενος. Σκέφτομαι τους συνεργάτες μου και είμαι περήφανος. Δεν ξέρω τι άλλο. Ίσως αυτό να μη μοιάζει πολύ με επίσημη δήλωση, αλλά είναι».

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαιτέρως σεμνά λόγια, ο Γιώργος Λάνθιμος, υποψήφιος Έλληνας σκηνοθέτης για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2011, υποδέχθηκε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του που έγινε γνωστή στην Ελλάδα, αργά σήμερα το απόγευμα.

Ο Κυνόδοντας θα «ταξιδέψει» από την Ελλάδα στο Kodak Theatre για την 83η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Από τις 66 ταινίες που υποβλήθηκαν από κάθε χώρα ως επίσημη συμμετοχή για το Oscar, μόλις 5 ταινίες από όλο τον κόσμο βρίσκονται σε θέση να διεκδικήσουν το χρυσό αγαλματίδιο.

Ο Κυνόδοντας μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας που πραγματοποιήθηκε στις 2.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες ξενόγλωσσες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.