Η παρουσίαση του Λευκώματος «Μιχάλης Κακογιάννης – Κινηματογράφος» με φωτογραφίες από τη μεγάλη πορεία του σκηνοθέτη στον Ελληνικό και Διεθνή Κινηματογράφο γίνεταισήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ και το Σπίτι της Κύπρου.

Για το Λεύκωμα και τον Μιχάλη Κακογιάννη θα μιλήσουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Γιώργος Νανούρης και η Ευδοκία Ρουμελιώτη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Βυσσινόκηπος» με τους Σαρλότ Ράμπλινγκ, Αλαν Μπέιτς, Κάτριν Κάρτλιτζ κ.α.

Στο πολυτελές λεύκωμα των 404 σελίδων, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, σπάνιες, ανέκδοτες φωτογραφίες από την σκηνοθετική δουλειά του Μιχάλη Κακογιάννη, με λεζάντες από λόγια ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σχόλια του ίδιου του δημιουργού.

Ο Κακογιάννης, πρωτοπόρος, διαχρονικός και ευαίσθητος, είναι αυτός που με το βλέμμα του έδειξε πρώτος την Αθήνα και τις λαϊκές συνοικίες, την κλειστή κοινωνία του νησιού, και έσκυψε με σεβασμό στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μέσα από τις ταινίες του έπλασε χαρακτήρες αυθεντικούς και γνήσιους και έμειναν αξέχαστες οι κλασικές ερμηνείες της Ελλης Λαμπέτη, της Μελίνας Μερκούρη, της Ειρήνης Παππά,της Κάθριν Χέρμπορν, της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, της Ζενεβιέβ Μπυζόλντ, του Αντονυ Κουήν, του Αλαν Μπέιτς, του Δημήτρη Χορν, του Γιώργου Φούντα, του Μάνου Κατράκη και πολλών-πολλών άλλων. Η κινηματογραφική του «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα» αλλά και ο «Αλέξης Ζορμπάς» έγραψαν ιστορία. Κι όλα αυτά με την ευλογία του ελληνικού φωτός, όπως είχε πει ο ίδιος, με το ταλέντο των ηθοποιών μας, με την ελληνική μουσική, την πίστη στην ελληνικότητα και με ένα ζωντανό και γνήσιο σενάριο.