«Είναι σίγουρο πως η Μύρτις δεν στεφανώθηκε ποτέ με χρυσό κλαδί μυρτιάς σαν αυτά που κατασκευάζονταν στη Μακεδονία την εποχή που ζούσε, ούτε έτυχε κάποιας εξαίρετης επιτύμβιας στήλης όπως η σύγχρονη της κόρη από την Καλλικράτεια της Χαλκιδικής…» διευκρινίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα για την έκθεση της 11χρονης αναπλασμένης «Μύρτιδας» στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης ο …αναπλάστης της επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής στο πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης. «Ωστόσο οι Μακεδόνες είμασταν πάντα φιλόξενοι. Ετσι, _όπως θα κάναμε σε κάθε φιλοξενούμενο και μάλιστα παιδί_ της στολίσαμε το …δωμάτιο της (το χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης οπου θα εκτίθεται) με ότι πολύτιμο είχαμε από τα δικά μας …αρχαία παιδιά της Μακεδονίας».

Η Μύρτις _η 11χρονη Αθηναία κόρη που εντοπίστηκε σε ομαδικό τάφο στον Κεραμικό της Αθήνας προ 15ετίας ενώ ακολούθησε η επιστημονική ανάπλαση του προσώπου της και η έκθεσή του σε τρείς εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας_ ξεκινησε ήδη το πρώτο της εκτός Αττικής γής ταξίδι με αρχικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα παραμείνει ως τις 13 Μαρτίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει ως το βορειότερο Μαυροβούνιο όπου θα εκτεθεί επί ένα μήνα στο μουσείο της πρωτεύουσας του Ποντγκόριτσα.

Ειδικά για την έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο υπόγειος εκθεσιακός χώρος που θα φιλοξενήσει τη νεαρή Αθηναία κοσμήθηκε ήδη με πλούσιο αρχαιολογικό υλικό της εποχής (4ος -5ο π.Χ. αιώνες) Ορισμένα μάλιστα από τα εκτιθέμενα στον ίδιο χώρο με την Μύρτιδα ευρήματα της Μακεδονικής γης, βγαίνουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες του μουσείου. Δίπλα από τη Μύρτιδα στη Θεσσαλονίκη εκτίθεται ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι κοσμημένο με φύλλα Μυρτιάς ενώ σε διπλανή προθήκη παρουσιάζονται δεκάδες πήλινα και μετάλλινα αντικείμενα- κτερίσματα (ομοιώματα ζώων και πτηνών, παιγνίδια κ.α) που βρέθηκαν σε ταφές νεαρών μακεδόνων –σύγχρονων της Μύρτιδας.

Ειδικά για το στεφάνι με φύλλα Μυρτιάς – αυτό κοσμούσε εθιμικά σχεδόν τους τάφους νεαρών γυναικών και κοριτσιών της εποχής καθώς η Μύρτις ή μύρτος ή μυρτιά είναι το φυτό που κατά τα αρχαία χρόνια ήταν αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη κι αποτελούσε σύμβολο της παρθενίας. (Μύρτα επίσης ονόμαζαν οι αρχαίοι και τμήματα του παρθενικού υμένα).

Η Μύρτις θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ως και τις 13 Μαρτίου ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί για να εκτεθεί στο Μαυροβούνιο