Συμμετοχή στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γλασκόβης (17- 27/2/2011) εξασφάλισε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αρη Μπαφαλούκα «Απνοια» που εκπροσώπησε την χώρα μας στο περασμένο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το βραβείο κοινού καλύτερης ταινίας και το βραβείο της διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κιν/φου – FIPRESCI). Επίσης, η «Απνοια» είχε επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ Μόντρεαλ.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία του Δημήτρη (Σωτήρης Πάστρας), ενός 23χρονου κολυμβητή, που «καταδιώκεται» από τις μνήμες της σχέσης του με την Ελσα (Γιούλικα Σκαφιδά) μια περιβαλλοντικής ακτιβίστριας που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

«Με αυτήν την ταινία ήθελα να μιλήσω για έναν από τους πολλούς νέους που είναι ακούσια και ασυνείδητα εγκλωβισμένος στις επιταγές της κοινωνίας για καταξίωση και επιτυχία και τις συναισθηματικές συνέπειες του γεγονότος αυτού σε ένα περιβάλλον που θεωρείται απο τους περισσότερους ότι προάγει αξίες και ιδανικά “ανώτερα” για τον άνθρωπο» δηλώνει ο σκηνοθέτης που υπήρξε ο ίδιος κολυμβητής και για οκτώ συνεχή χρόνια ήταν πρωταθλητής κολύμβησης και κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στα 50μ και στα 100 μ ελεύθερου (συμμετέχοντας με την εθνική ομάδα σε διεθνή επίπεδο). Μετά από αρκετές μικρού μήκους ταινίες σκηνοθέτησε την σειρά ντοκιμαντέρ «Η γέννηση του ελληνικού έθνους» (2007)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Βολιώτης πρωταγωνιστής της ταινίας Σωτήρης Πάστρας είναι επαγγελματίας κολυμβητής και φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων και μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου. Είχε συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008) ενώ κατείχε και το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα πεταλούδα. Το 2008-2009 παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών και στην «Απνοια» έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Ο λόγος που ο Μπαφαλούκας επέλεξε αληθινό κολυμβητή για τον ρόλο και όχι ηθοποιό ήταν η γνησιότητα στην κολύμβηση που ήθελε να βγάλει από τον ήρωα. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Γιώργος Καραμίχος, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλας Καραζήσης και Ηρώ Μουκίου.

Η «Απνοια» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου