Ενας θρύλος της ιταλικής κινηματογραφικής κωμωδίας, ο Μάριο Μονιτσέλι, έδωσε χθες τέλος στην ζωή του πηδώντας από τον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου Σαν Τζιοβάνι της Ρώμης όπου τις τελευταίες ημέρες είχε εισαχθεί με προστάτη του καρκίνου. Ηταν 95 ετών.

Ο δημιουργός κλασικών κωμωδιών όπως «Οι εντιμότατοι φίλοι μου» ,«Ο κλέψας του κλέψαντος», «Ο μεγάλος πόλεμος» και «Οι γένναίοι του Μπρανκαλεόνε» είχε γεννηθεί στο Βιαρέτσιο της Ιταλίας στις 15 Μαίου του 1915 και άρχισε να ασχολείται με την κινηματογραφική κριτική αφού πρώτα σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Εν συνεχεία δούλεψε σεναριογράφος για σκηνοθέτες όπως ο Βιτόριο ντε Σίκα, ο Πιέτρο Τζέρμι και ο Τζιουζέπε ντε Σάντις προτού περάσει στην σκηνοθεσία την δεκαετία του 1950 για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγάλους μετρ της ιταλικής κωμωδίας (Commedia all’Italiana) «παντρεύονας» τον νεορεαλισμό με τη ν παραδοσιακή ηθογραφία της Νάπολης.

Ο «Μεγάλος πόλεμος» του χάρισε τον Χρυσό Λέοντα του φεστιβάλ της Βενετίας ,ενώ η τελευταία από τις παραπάνω από 60 ταινίες που σκηνοθέτησε ήταν το «Le rose del deserto», γυρισμένο μόλις πριν από τέσσερα χρόνια.