Τake Τhat- «Ρrogress»
ΕΜΙ
Η είδηση σχετικά με αυτό το άλμπουμ είναι ότι και πάλι το φημισμένο και επιτυχημένο βρετανικό αγορίστικο συγκρότημα έχει στο δυναμικό του τον σούπερ σταρ Ρόμπι Γουίλιαμς. Πέρα όμως από τα φωνητικά, αν εξαιρέσουμε το τραγούδι «SΟS», δεν θα έλεγα ότι η συνεισφορά του είναι και τόσο εμφανής σε αυτή την έκτη δουλειά των Τake Τhat. Προφανώς ο Γκάρι Μπάρλοου συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο στον τομέα της σύνθεσης, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως κακό, με τον Ρόμπι να χαρίζει αραιά και πού λίγη από την αστερόσκονή του. Μου αρέσει όμως αισθητικά αυτό το άλμπουμ, όπως μου αρέσει και το βιντεοκλίπ του «Τhe Flood». Εχει κάτι το παλιομοδίτικο. Σαν να μην παίρνουν χαμπάρι τις μόδες στα τσαρτ… Ωραία ποπ τραγούδια τις πιο πολλές φορές. Αλλά και όταν η συνταγή δεν πετυχαίνει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

Τhe Joe Cocker- «Ηard Κnocks»
Sony Μusic

Σαράντα χρόνια επιτυχημένης καριέρας, με πολύ σημαντικά βραβεία στο ενεργητικό του, κάποια ελάχιστα πολύ καλά άλμπουμ και πολύ περισσότερα σινγκλ: ο Τζο Κόκερ είναι περισσότερο γνωστός από τη συμμετοχή του στο Γούντστοκ και για τη βραχνή μπλουζ φωνή του παρά για τις… καινοτομίες που εισήγαγε στη ροκ μουσική. Να πω την αλήθεια μου, όταν επιζητούσα ένα ουρλιαχτό στο ροκ, προτιμούσα να ακούω το αυθεντικό, του Χάουλιν Γουλφ. Μπορώ όμως να καταλάβω όσους γοητεύονται από τον Τζο Κόκερ. Και θα συνεχίσουν ακούγοντας αυτά τα δέκα τραγούδια που ηχογράφησε στο Λος Αντζελες.

* * * Τhe Βeatles- «Τhe Βeatles 1962-1966» και «Τhe Βeatles 1967-1970»
ΕΜΙ

Ηταν οι δύο συλλογές που κυκλοφόρησαν το 1973 αυτές που χρησιμοποιήθηκαν από τους φίλους της ξένης μουσικής ως…

εισαγωγή στον μαγικό κόσμο του κουαρτέτου από το Λίβερπουλ. Οι συλλογές με τους εύγλωττους τίτλος «1962-1966» και «1967-1970»- γνωστές απλά ως «Κόκκινη» και «Μπλε»- μόλις κυκλοφόρησαν ως διπλά άλμπουμ εκτινάχθηκαν στην κορυφή των πωλήσεων. Ειδικότερα στις ΗΠΑ οι πωλήσεις τους έχουν φτάσει ως σήμερα, αντιστοίχως, τα 15 και 16 εκατομμύρια αντίτυπα χαρίζοντάς τους μια θέση στα 20 πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών. Το ενδιαφέρον με αυτές τις δύο συλλογές είναι ότι απαρτίζονται από τραγούδια που είχε επιλέξει το ίδιο το συγκρότημα, με αποτέλεσμα να μην ακούμε μόνο τις επιτυχίες τους αλλά και κάποια άλλα άλμπουμ τρακ. Επίσης, απουσιάζουν οι επιτυχημένες διασκευές της πρώτης περιόδου, όπως ήταν το «Τwist and Shout», ένα σινγκλ που είχε φτάσει στο Νο 2 των αμερικανικών τσαρτ. Ακόμη και σήμερα ακούγονται εξίσου εξαιρετικές.

Ρaolo Fresu- «Τhe Βlue Νote Υears»
Βlue Νote

Ενας από τους σημαντικότερους και πιο ενδιαφέροντες τρομπετίστες των τελευταίων χρόνων, ο μουσικός από τη Σαρδηνία άρχισε να παίζει μουσική από τα έντεκα χρόνια του και πολύ γρήγορα αναγνωρίστηκε το ταλέντο του. Το διπλό αυτό CD περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο ηχογράφησε στην Βlue Νote από το 2005 ως σήμερα. Καθαρός, μελαγχολικός, μετατζάζ ήχος και όμορφες συνθέσεις.

sakisd@dolnet.gr