Θα ήταν τουλάχιστον άδικο για τον Μπρους Σπρίνγκστιν αν λέγαμε ότι κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με παλιό υλικό επειδή στέρεψε από έμπνευση. Τα πρόσφατα δύο άλμπουμ του, «Μagic» και «Working Οn Α Dream», στέκονται με άνεση δίπλα στα καλύτερα της δισκογραφίας του, ενώ οι τελευταίες περιοδείες του γνώρισαν τεράστια απήχηση. Το «Τhe Ρromise» είναι απλώς το άλμπουμ που όφειλε να κυκλοφορήσει για να ευχαριστήσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και το πολυπληθές κοινό του, το οποίο για χρόνια πίστευε πως υπήρχε ένα μεγάλο κενό στη δισκογραφία του «Αφεντικού»- μεταξύ του «Βorn Τo Run» του 1975 και του «Darkness Οn Τhe Εdge Οf Τown» του 1978. Ουσιαστικά πρόκειται για ηχογραφήσεις που έγιναν προκειμένου να βρουν θέση στο δεύτερο από τα δύο άλμπουμ: συνολικά 70(!) τραγούδια ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνων των ηχογραφήσεων, ωστόσο μόνο δέκα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν τότε.

Σε κάποια από τα υπόλοιπα επανήλθε τοποθετώντας τα σε μετέπειτα δουλειές του. Αλλα, όπως το περίφημο «Βecause Τhe Νight», ηχογραφήθηκαν από άλλους καλλιτέχνες- το συγκεκριμένο από την Πάτι Σμιθ. Οσα δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνονται στο ολοκαίνουργιο «Τhe Ρromise», μαζί με ένα DVD με μονταρισμένο πλέον το κινηματογραφικό υλικό που είχε γυριστεί εκείνη την περίοδο. «Η μουσική που έμεινε απ΄ έξω ήταν πραγματικά… ένα ξεχωριστό άλμπουμ. Τα κομμάτια που επιλέχθηκαν για το “Darkness… ” ήταν όντως τα σωστάαλλά έμειναν έξω τόσο πολλά όμορφα τραγούδια» λέει ο 61χρονος αμερικανός ρόκερ. «Εκείνη την περίοδο ενδιαφερόμασταν να φτιάξουμε ένα άλμπουμ που δεν θα περιείχε μόνο τα καλύτερα τραγούδια. Επρεπε να ταιριάζουν μεταξύ τους, οπότε κάποια που είχαν πολύ πλούσιες ενορχηστρώσεις έμειναν αυτομάτως απ΄ έξω» εξηγεί.

Σήμερα ο Σπρίνγκστιν μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στα διάφορα σπίτια του στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα το περιοδικό «Forbes» τον περιέλαβε στην περιβόητη λίστα του καθώς την περασμένη χρονιά έβαλε στην τσέπη του περί τα 70 εκατ. δολάρια. Εχει μια τεράστια φάρμα στο Φρίχολντ, ένα σπίτι με θέα στον ωκεανό στο Νιου Τζέρσεϊ- απέναντι από εκείνο του Τζον Μπον Τζόβι – και μια βίλα στη Φλόριδα. Εκεί μάλιστα είχε αγοράσει πριν από δύο χρόνια ένα σπίτι αξίας 3,1 εκατ. δολαρίων για να το πουλήσει και να αγοράσει στη θέση του τη βίλα αντί 4,6 εκατ. δολαρίων.

Στη φάρμα του περνά τον περισσότερο χρόνο του κάνοντας βόλτες με τα άλογά του ή με τα vintage αυτοκίνητά του- μια Chevrolet Corvette του 1960 και ένα Ford Woody του 1948- ενώ το υπόλοιπο καιρό είτε ηχογραφεί είτε περιοδεύει. Την τελευταία φορά που βγήκε για περιοδεία κατέλαβε την πρώτη θέση σε εισπράξεις «κοντράροντας» τους U2 και τους Ρόλινγκ Στόουνς.

Προστάτης των φτωχών… και του προέδρου Ομπάμα

Ο Σπρίνγκστιν χαιρετά την οικογένεια Ομπάμα σε προεκλογική εκδήλωση των Δημοκρατικών… μετά μουσικής τον Νοέμβριο του 2008 στο Κλίβελαντ

Τα χρήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κρίση του Σπρίνγκστιν, ο οποίος στέκεται μονίμως δίπλα στους φτωχούς και στους κατατρεγμένους. Πρόκειται άλλωστε για τον ίδιο άνθρωπο που είχε αρνηθεί να ακούγονται τραγούδια του στην προεκλογική καμπάνια του Ρόναλντ Ρίγκαν και που αρνήθηκε συμβόλαιο με την Chrysler ύψους 12 εκατ. δολαρίων. «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που ξέρω να κάνω» δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Sunday Τimes». «Ξέρω να γράφω πολύ καλά γι΄ αυτά τα πράγματα και τα παίρνω πολύ στα σοβαρά. Μου παίρνει αρκετό χρόνοτόσο για τη μουσική σύνθεση όσο και για την ανάλυση των χαρακτήρων που παρουσιάζω στα τραγούδια μου». Ποτέ του δεν απομακρύνθηκε από τον χώρο των Δημοκρατικών: υποστήριξε προεκλογικώς τον πρόεδρο Ομπάμα ενώ συνεχίζει να στηρίζει το έργο του. «Τα δύο βασικά προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Αμερική είναι η ανεργία και το σύστημα υγείας.Δεν μπορείς να παινεύεσαι για τον αμερικανικό πολιτισμό και να έχεις ένα τόσο άδικο σύστημα υγείας. Θα καταφάει την καρδιά της χώρας και την ψυχή και το πνεύμα της» λέει. «Η οικονομία μας είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας. Πρέπει να επιστρέψει εκεί που πρέπει,δηλαδή στις ανάγκες των αμερικανών πολιτών».