Tα ταξίδια σού ανοίγουν ορίζοντες. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν. Πολύ περισσότερο που για να πάρεις την απόφαση να μπεις στο αεροπλάνο δεν χρειάστηκαν παραπάνω από κάποια δευτερόλεπτα. Ενα καβγαδάκι με το έτερον ήμισυ αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο Γιώργος Μπρατάνης να βρεθεί στην Ολλανδία. «Ξεκίνησα για να πάω στο σπίτι του κολλητού μου.Και στο μέσον της διαδρομής είπα στον ταξιτζή να με πάει στο αεροδρόμιο. Και οι δύο με… περιμένουν ακόμη. Τους τηλεφώνησα από την Ολλανδία. Εφυγα τελείως τυχοδιωκτικά.Και δεν ήξερα τι πήγαινα να κάνω.Ηθελα να δραπετεύσω,να ανοίξει το μυαλό μου». Ετσι χωρίς πολλά πολλά άρχισε η ευρωπαϊκή πορεία του: από το 2000 ως τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε. Κάπου εκεί προέκυψε και το προσωνύμιο του Cayetano. Ας είναι καλά η μουσική σκηνή της Βαρκελώνης στην οποία βρήκε τα μουσικά του πατήματα.

Συνθέτης της dub, trip- hop και της electronica, χωρίς φυσικά να αρνείται και τα dj sets, o Cayetano είναι ταξιδευτής του κόσμου και των ήχων. «Αν μου προκύψει κάτι έξω,έτοιμος είμαι να την κάνω.Τι χρειάζομαι άλλωστε;Δύο- τρία μπλουζάκια και μια βαλίτσα με τα όργανά μου.Εύκολος είμαι στις μετακινήσεις, οι ανάγκες μου ανέκαθεν είχαν να κάνουν με τα λίγα χρήματα που είχα στα χέρια μου. Δεν φοβήθηκα,πριν από έντεκα χρόνια,θα φοβηθώ τώρα;». Τώρα μπορεί να μη φοβηθεί αλλά δεν έχει και την αφορμή του ΄99. «Ενα ατύχημα που είχα τότε με τη βέσπα μου-γλίτωσα κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια-με έκανε να δω τον κόσμο με διαφορετικό μάτι». Και δεν εννοεί μόνο τη μουσική.

Οι κομματικές ταμπέλες
Θεωρεί τον εαυτό του πολιτικοποιημένο. «Δεν έχω σχέση με κομματικές ταμπέλες.

Οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο, μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται περί ενός σχεδίου. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν σκοπό να σωθεί η Ελλάδα αλλά να ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο περισσότερο μπορεί τους πολίτες. Είναι ένα σχέδιο να μαζευτεί ο πλούτος σε λίγα χέρια. Εχει να κάνει με τον περιορισμό της ελευθερίας. Κρίση, με την έννοια ότι ξοδέψαμε στο παρελθόν και τώρα δεν έχουμε να δώσουμε, δεν υπάρχει…». Καλή η θεωρία και η ανάλυση, αλλά πρακτικά κάνεις κάτι. Αλλά πόσοι κατεβαίνουν στις πορείες; «Υπάρχει φόβος.Και σου θυμίζω τι έγινε στη Μarfin.Αυτό τρόμαξε κόσμο.Και πέτυχαν να τρομάξουν τον κόσμο ώστε να μην κατεβαίνει σε πορείες. Βάλε την τηλεόραση,τον Τύπο,που νιώθεις ότι κάτι σου κρύβει, δεν είναι αργά να αντιδράσει,απλά είναι δύσκολο. Η γενιά των πατεράδων μας είναι αυτή που κατέστρεψε τις επόμενες «Συμμετέχω σε διαδηλώσεις και γενικώς θέλω να είμαι παρών. Είμαι από αυτούς που κατεβαίνουν στον δρόμο.Δεν είμαι υπέρ τού να τα σπάνε, αλλά από την άλλη κάποιες φορές δεν μπορείς να το αποφύγεις. Οταν έχει πάνοπλα ΜΑΤ,πολλά αλλάζουν. Αλλά τα επεισόδια εξυπηρετούν την εξουσία».

δέκα γενιές». Για τον Caeytano οι δημιουργοί και η μουσική πρέπει να συμμετέχουν σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. «Πάντοτε το πίστευα και το ένιωσα στον απόλυτο βαθμό, στη Γένοβα το 2001.Στις μεγάλες αυτές διαδηλώσεις. Και είδα τη δύναμη της μουσικής. Με τον Μανού Τσάο στη σκηνή και από κάτω 1-1,5 εκατομμύριο συγκεντρωμένοι.Το πλήθος να περιμένει ένα τσαφ. Αν έβγαινε τότε κάποιος και έλεγε αποφασιστικά “μάγκες πάμε΄΄, 2.000.000 κόσμου θα έπαιρναν άλλα 10.000.000 μαζί και θα γινόταν η αλλαγή.Δεν έγινε δυστυχώς, αλλά ήταν από τις στιγμές που η μουσικήέδειξε ότι μπορεί να κάνει πράγματα.Και κάπου εκεί έκοψαν τον Μανού. Δεν θέλουν ηγέτες.Ωστόσο,ναι,η μουσική μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Να βρει τις αντιστάσεις. Η μουσική,η τέχνη,ασκούν τεράστιο ρόλο σε όλο αυτό.Αλλά όποιος βγει και τα πει θα τον αντιμετωπίσουν ως γραφικό».

Ο Caeytano μιλάει πολιτικά αλλά δεν κάνει «πολιτική» μουσική. Πώς το εξηγεί; «Δεν μου έχει βγει να κάνω έως τώρα πολιτικό τραγούδι. Απεναντίας εύχομαι να το κάνω αλλά με καλλιτεχνικό τρόπο. Είμαι φευγάτος. Για να τελειώνω όμως είναι ίσως μια ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.Τώρα θα πρέπει η Τέχνη να αρχίσει να ανθεί.Υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις».

«ΓΡΑΦΩ Ο,ΤΙ ΑΚΟΥΩ»

Περισσότερες πληροφορίες για τον Cayetano στο http: //www.myspace.com/cayetanomusic.

Ο CAYETANO ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ με το δισάκι του στον ώμο,αλλά και ο ταξιδευτής συνθέτης.Σε ηλικία 19 χρόνων δημιούργησε το συγκρότημα «Στρογγυλό Κίτρινο» με τους οποίους ηχογράφησε δύο άλμπουμ με την υπογραφή της Lazy Dog.Στη Βαρκελώνη έκανε τις πρώτες του συνθέσεις για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.Επειτα από αρκετές περιοδείες στην Ισπανία επέστρεψε στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε στο τέλος του 2003 το πρώτο του άλμπουμ ως Cayetano στη δισκογραφική Κinky Lounge.Με το ψευδώνυμο Cayetano έγραψε μουσική για ταινίες και θεατρικά έργα,έκανε remixes σε διεθνείς καλλιτέχνες και εφέτος επιστρέφει με το άλμπουμ «Βack Ηome».«Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως back to the roots. Θεωρώ ότι είναι η πιο ώριμη δουλειά μου» σημειώνει ο Cayetano και προσθέτει ότι ζει από τη μουσική.«Live,παραγωγές,studio».Πως αντιλαμβάνεται τη μουσική; «Γράφω ό,τι ακούω.Αν μιλήσει κάποιος για “κλέφτες” στη μουσική εγώ δεν θα βγω έξω από αυτούς.Επηρεάζομαι τόσο πολύ από τα πράγματα που ακούω,ώστε θέλω να τα κάνω δικά μου.Δεν θα κλέψω τη μελωδία,θα κλέψω το mood.Αλλωστε παρθενογένεση δεν υπάρχει».