«Δεν μας αρέσει που κλείνουμε την Ακρόπολη αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Μόνο έτσι ίσως μας προσέξουν». Πίσω από τη σιδερένια πόρτα του αρχαιολογικού χώρου οι έκτακτοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που διεκδικούν άλλοι τη συνέχιση της εργασίας τους και άλλοι δεδουλευμένα πολλών μηνών διαμαρτύρονται κλείνοντας για ακόμη μία φορά από χθες το πρωί την πρόσβαση στον Ιερό Βράχο.

Πλήθος οι τουρίστες που έμειναν απέξω, αμέτρητες οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μπροστά στα πανό και στα κλειδωμένα κάγκελα και ασφαλώς οριστικά χαμένο το όνειρο της επίσκεψης στον Παρθενώ να για τους περισσότερους από αυτούς. Από την άλλη, τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων, καθώς έχουν πλέον εξωθηθεί σε ακραίο σημείο, είναι και αυτά ισχυρά.

Αρχαιολόγοι, συντηρητές και αναστηλωτές, που δεν είναι εύκολο να αναζητήσουν αλλού εργασία λόγω της συγκεκριμένης ειδικότητάς τους, απολύονται μετά την παρέλευση 24μήνου με βάση το προεδρικό διάταγμα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στο τέλος του μήνα απολύονται έτσι 325 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν αμειφθεί για εργασία μηνών.

Η άμεση τοποθέτηση όσων έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ είναι εξάλλου ένα ακόμη αίτημά τους, ενώ κάποιοι που δεν έχουν περιληφθεί στην τροπολογία που είχε γίνει επί υπουργίας κ. Αντώνη Σαμαρά ζητούν να επεκταθεί και σε αυτούς έτσι ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους. Από τη μεριά του υπουργείου, ωστόσο, πρόθεση καταστρατήγησης των ισχυόντων διαταγμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει. Μακριά από πολιτικές, κυβερνήσεις και μνημόνια, όμως, η Ακρόπολη είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για όλα αυτά. Εν τούτοις είναι και η μόνη που πληρώνει. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα, καθώς οι συμβασιούχοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στη θέση τους ενώ στη συνέχεια προτίθενται να μεταφέρουν τη διαμαρτυρία τους και σε άλλους χώρους.