Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν ποτέ ευτυχή κατάληξη. Κυρίως για όσους δέχονται τις βόμβες. Κάποιοι όμως «βομβαρδισμοί» έχουν και τα καλά τους. Οπως για παράδειγμα εκείνοι που γίνονται μέσω e-mail. Στέλνεις ένα, στέλνεις δύο, στέλνεις εκατό, κάποια στιγμή θα γίνει το δικό σου. Η Μαριέττα Φαφούτη, η οποία δουλεύει στον χώρο της διαφήμισης αλλά παράλληλα είναι συνθέτρια μουσικής σε κινηματογράφο, θέατρο, διαφήμιση, τηλεόραση, ετοιμάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Το κορίτσι-ορχήστρα αντιλήφθηκε σχετικά γρήγορα ότι το μέλλον είναι… υπολογιστής.

« Οταν κατάλαβα πόσες δυνατότητες σου δίνονται μέσα από έναν υπολογιστή για να γράψεις μουσικές», σημειώνει η ίδια μιλώντας στο «Βήμα», «το πήρα απόφαση όταν θα κυνηγούσα το πάθος μου για να γράψω μουσική για εικόνα. Και έτσι άρχισε ο… βομβαρδισμός με e-mail σε όλο το Διαδίκτυο, αρχικά σε φεστιβάλ, σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, όπου ζητούσαν στην ουσία να κάνω την “πρακτική” μου. Και ενώ είχα τον φόβο ότι κανείς δεν θα ασχολιόταν μαζί μου, ωστόσο κάτι άρχισε να κινείται. Λίγο αργότερα η Λουκία Ρικάκη (την οποία είχα πρήξει με τα spam μου) μου ζήτησε να δοκιμάσω να γράψω το τραγούδι για τους τίτλους τέλους της ταινίας της “Κράτησέ με”. Τρεις ώρες μετά το κλείσιμο του τηλεφώνου είχα γράψει το τραγούδι και λίγους μήνες αργότερα ηχογραφούσα τη μουσική για ολόκληρη την ταινία». Ο βομβαρδισμός όμως έχει και συνέχεια από τη Μαριέττα Φαφούτη: «Οταν είδα ότι το “κόλπο” με τον βομβαρδισμό email είχε πιάσει στον τομέα του σινεμά, σκέφτηκα να κάνω το ίδιο και για τις διαφημίσεις. Εφτιαξα λοιπόν ένα demo με πολλά στυλ μουσικής και άρχισα να το στέλνω σε εταιρείες παραγωγής, διαφημιστικές κτλ. Φυσικά η ανταπόκριση ήταν ελάχιστη, αλλά ουσιαστική. Και σιγά σιγά η μία δουλειά άρχισε να φέρνει την άλλη».

Ενώ όλοι κάνουν λόγο για μείωση των εργασιών τους, η Μαριέττα Φαφούτη φαίνεταινα τρέχει και να μη φτάνει. «Δεν θα έλεγα ότι οι δουλειές μου αυξάνονται γιατί η συγκεκριμένη έκφραση παραπέμπει και σε κάποιο αυξανόμενο οικονομικό κέρδος. Θα έλεγα ότι αυξάνονται μεν ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά όχι οικονομικά. Τουλάχιστον στη διαφήμιση υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση. Θα έλεγα λοιπόν ότι στην ουσία αυξάνονται οι τρόποι με τους οποίους “χρησιμοποιούμαι” ως μουσικός. Δεν γράφω δηλαδή πια μόνο μουσική για διαφημίσεις και ταινίες, γράφω και τραγούδια για τον δίσκο μου, δίνω κανέναν στίχο μου, τραγουδάω κάπου…».

Η πρώτη προσωπική δουλειά της θα κυκλοφορήσει συντόμως από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Ιnner Εar, η οποία την ανακάλυψε μέσω του Μyspace και χαρακτηρίζεται από την ελπίδα και τον ρομαντισμό. Σε εποχές σκληρές εκείνη προσπαθεί να φέρει μια αύρα ελπίδας. « Ο παραγωγός μου στην αρχή της γνωριμίας μαςμου είχε πει ότι όλες μου οι μουσικές έχουν ένα κοινό στοιχείο·εκείνο της ελπίδας. Και πράγματι αυτός ο “ρομαντισμός” είναι στην ουσία η ελπίδα ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε ακόμη και τα πιο άπιαστα όνειρά μας. Η σημερινή ζωήσίγουρα δεν είναι και τόσο όμορφη. Γύρω μας υπάρχει πολύς πόνος και αδικία. Είναι όμως στο χέρι μας να μην αφήσουμε τη θλίψη να μας καταβάλει και να κάνουμε κάθε μέρα κινήσεις για να ομορφαίνουμε τόσο τη δική μας ζωή όσο και των γύρω μας.Και αυτό δεν είναι ουτοπικό. Το να λέει κάποιος ότι δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο το θεωρώ ως δικαιολογία για να μη χρειαστεί να πάρει πρωτοβουλίες,να πράξει και στη συνέχεια να μη θεωρηθεί ένοχος όταν κάτι άσχημο συμβεί ».

Μπορεί να σημειώνει ότι η σημερινή ζωή δεν είναι και τόσο όμορφη, αλλά από την άλλη τη χαρακτηρίζει « όμορφη και γλυκιά.Τη ζωή δεν μπορείς να τη βλέπεις μόνο από τη μία πλευρά.Υπάρχει η μεγάλη γενική εικόνα στην οποία βλέπεις τον πόνο,τη δυστυχία,τον πόλεμο,την πείνα,την αδικία και υπάρχει και η μικρότερη εικόνα που απαρτίζεται από τις προσωπικές μας στιγμές και είναι γεμάτη από την αγάπη,την οικογενειακή θαλπωρή,τον έρωτα,την ομορφιά της φύσης,τη συγκίνηση και τις μικρές χαρές της καθημερινότητάς μας. Η ουσία βρίσκεται στο πώς κρατάς σε ισορροπία αυτές τις δύο τόσο αντίθετες εικόνες ώστε να καταφέρνεις να εκτιμάς και να χαίρεσαι όσα απολαμβάνεις, αλλά να μην ξεχνάς πως υπάρχει γύρω σου και μια άλλη αλήθεια για την οποία είσαι συνυπεύθυνος και την οποία ωστόσο μπορείς να ομορφύνεις με τις πράξεις σου ».

Μία ακόμη πράξη της Μαριέττας Φαφούτη είναι ότι έχει δημιουργήσει ένα πολιτιστικό σάιτ, το bankit, και θεωρεί ότι μέσω της τέχνης είναι ελεύθερη. «Η τέχνη, και δεν μιλάω μόνο για τη μουσική, είναι αυτή που μπορεί να απαλύνει την ψυχή μας και να μας αφυπνίσει με τον πιο φυσικό και αβίαστο τρόπο. Και άσε το θέμα της αφύπνισης. Πάρ΄ το απλά, με μια καλή μουσική για παράδειγμα θα νιώσεις όμορφα. Και αυτό θα σε κάνει να μην έχεις άσχημες σκέψεις έστω για λίγο».

* Εμφανίζεται στο cafe Αλάβαστρον,στις 27/9. Περισσότερα, στο www.mariettafafouti.com