Mε την εμφάνιση τριών συγκροτημάτων του Schoolwave- ενός μοναδικού σε χαρακτήρα φεστιβάλ που οργανώνεται εδώ και έξι χρόνια στην Αθήνα προσφέροντας βήμα έκφρασης στο νέο αίμα της εγχώριας μουσικής σκηνής σε μια ευρεία κλίμακα που κινείται από metal και alternative rock ως hip hop και pop punk- αρχίζει το εφετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στις 17 Σεπτεμβρίου το βράδυ, λοιπόν, στον κήπο του Μεγάρου, οι Μusica Ficta, oι Rosebleed και οι Βlue Jazz Fiction καλούν τους Schooligans αλλά και όλους όσοι αισθάνονται έτσι σε μια βραδιά γεμάτη ρυθμό και ένταση όπου τα νιάτα έχουν την τιμητική τους.

Η συναυλία αποτελεί συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Φεστιβάλ Schoolwave και εντάσσεται στη σειρά «Γέφυρες», που διευθύνει καλλιτεχνικά ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος και στηρίζει με χορηγία της η Τράπεζα Πειραιώς. Ποιοι είναι, όμως, οι πρωταγωνιστές της βραδιάς;

Οι Rosebleed είναι ένα πενταμελές εναλλακτικό συγκρότημα ροκ από την Αθήνα με ανδρικά φωνητικά, το οποίο ιδρύθηκε το 2004. Τα μέλη τους πιστεύουν ότι η μουσική χρειάζεται να μετασχηματίζεται και να εξελίσσεται, κι αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν παραμένοντας ανοιχτοί στον πειραματισμό. Είναι η πρώτη μπάντα του Schoolwave η οποία κυκλοφόρησε δίσκο (το «White Βalloons») με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και συγκεκριμένα τη Sony. Τον Φεβρουάριο του 2010 το κομμάτι τους «Ι want to have it all» βρέθηκε στη 14η θέση των μουσικών προτάσεων στο ΒΒC Radio 1 της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το γκρουπ έχει ήδη παίξει support στον Σαντάνα, στους Ηooverphonic και στους Ρuressence.

Oι Μusica Ficta είναι μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, ίσως η πιο ιδιαίτερη στην ως σήμερα πορεία του Schoolwave. Εχουν παίξει support σε συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη , του Φοίβου Δεληβοριά και του Βασιλικού, ενώ ενθουσίασαν και τον Μάικλ Ρίσμαν, παραγωγό του Φίλιπ Γκλας. Ο Απόλλων (συνθέτης και τραγουδιστής του συγκροτήματος) έχει γράψει μουσική για αρκετά θεατρικά έργα, με τελευταίες τις παραστάσεις «Wonderland» στο Παλλάς και «Τίτος Ανδρόνικος» του Σαίξπηρ στο Εθνικό Θέατρο. Το συγκρότημα Βlue Jazz Fiction ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 από έξι κορίτσια που προέρχονται από τον Βόλο. Εκτοτε το πρωτότυπο τζαζ σχήμα συνεχίζει την καλλιτεχνική του πορεία παίζοντας τόσο δικά του τραγούδια όσο και διασκευές, οι οποίες εκτείνονται από παλιά ρεμπέτικα μέχρι Φοίβο Δεληβοριά . Τον Δεκέμβριο του 2009 εμφανίστηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, ενώ τρία από τα μέλη τους έχουν ήδη εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου.

Η μουσική κόντρα στην αποξένωση
«Η μουσική μάς κάνει κοινωνικούς… Η μουσική είναι αντίδοτο στην αποξένωση που προκαλούν οι ώρες μπροστά στον υπολογιστή» λένε τα μέλη των μαθητικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Schoolwave. Στο πλαίσιο της εν λόγω διοργάνωσης μαθητικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη έρχονται να παίξουν τη μουσική τους επάνω σε μια τεράστια σκηνή μπροστά σε χιλιάδες συμμαθητές τους. Για τρεις ημέρες τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές σε ένα έργο που γράφουν τα ίδια κι όχι οι μεγάλοι γι΄ αυτά…

ΙΝFΟ
Στις 17 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210

7282.333), στις 21.00. Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη αρχίσει από τα ταμεία του Μεγάρου.