Για μια μικρότερη, ευέλικτη και πειραματική σε επίπεδο προγράμματος ΕΡΤ μιλούν οι καλά γνωρίζοντες το πλάνο του υπουργού Πολιτισμού κ. Π.Γερουλάνου, το οποίο συζητήθηκε σε στενό κύκλο την περασμένη Τετάρτη. Ητοι, λιγότερα πρόσωπα με περισσότερες αρμοδιότητες ούτως ώστε να μη «χάνουν» οι ευθύνες τον δρόμο τους, καθώς και καινοτόμα προγράμματα που θα κάνουν τη διαφορά. «Με όλα τα παραπάνω αλλά και με σειρά μέτρων που θα ακολουθήσουν,το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤεπιδιώκει τη θεσμική θωράκισή της έναντι περιπτώσεων και φαινομένων όπως τα αναφερόμενα στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη λειτουργία της εταιρείας σε καθεστώς διαφάνειας και κυρίως λογοδοσίας στον έλληνα πολίτη,ο οποίος και τη χρηματοδοτεί» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της ΕΡΤ.

Το σκεπτικό
Η υλοποίηση του στόχου περνά σαφώς μέσα από το πρόγραμμα που θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για το σκεπτικό το οποίο θα διατρέχει τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος: Θα πρέπει να διαφέρει από εκείνο της ιδιωτικής και σε αμοιβές και σε ποιότητα. Κανείς από τους παρουσιαστές που έχουν συνδέσει την εικόνα τους με την εικόνα της ΕΡΤ δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την παρουσία του στο νέο πρόγραμμα, καθώς προτεραιότητα θα δοθεί άμεσα σε νέα πρόσωπα. Ακόμη όμως και αν βρεθεί στη Μεσογείων κάποιο μεγάλο όνομα, δεν θα φέρει τη δική του οπτική στα πράγματα αλλά θα κληθεί να υπηρετήσει το συμπαγές νέο προφίλ των προγραμμάτων της ΕΡΤ. Σε αυτό το επίπεδο κινούνται και οι συζητήσεις με την κυρία Ελλη Στάη, πιθανώς για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο και, εκτός απροόπτου, η συμφωνία θα επέλθει ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Τα ενημερωτικά προγράμματα της ΝΕΤ θα «μπουν» στο πρόγραμμα ενωρίτερα, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εκπαιδευτικό πρόσωπο
Καινοτόμα προγράμματα τα οποία θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένες ζώνες μέσα στην ημέρα, με συζητήσεις και διαφορετικό τρόπο παρουσίασης, θα αποτελούν τον κορμό της νέας τηλεόρασης και θα έχουν παιδευτικό χαρακτήρα. Τονίζεται δε ότι θέματα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας τα οποία δεν θίγονται στην ιδιωτική τηλεόραση θα βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος στην ΕΡΤ ενώ τα ρεπορτάζ θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τόλμη και ουσία. Ο δημόσιος διάλογος θα αναζητείται σε κάθε ευκαιρία και οι νέες τέχνες, δημιουργίες και τεχνολογίες θα στηρίζονται και θα προβάλλονται πάγια. Η υψηλή τηλεθέαση, προς το παρόν, δεν αποτελεί πρώτο ζητούμενο, τουλάχιστον στα λόγια. Γιατί από τα λόγια ως την πράξη…

Προς νέα εποχή φιλοδοξεί λοιπόν να βαδίσει η κρατική ραδιοτηλεόραση, κάτι που κατέστη σαφές προς όλους όσοι παρέστησαν στο έκτακτο ΔΣ που συνεκλήθη την περασμένη Δευτέρα. Με όπλα στη φαρέτρα τού νέου πλέον προέδρου κ. Αθ. Παπαγεωργίου το πρώτο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ένα δεύτερο που αναμένεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, η ΕΡΤ μπαίνει έπειτα από πολλά χρόνια σε διαδικασία ξεκαθαρίσματος προσώπων και αμοιβών. Αντέχει να το κάνει;

Οπως και αν έχει, στο μικροσκόπιο μπαίνουν:

* Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού. Υστερα από διαπραγμάτευση και συμφωνία με την ΠΟΣΠΕΡΤ θα μεταβληθούν: η πολιτική σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, ρεπό, ο έλεγχος παρουσίας του προσωπικού, οι πειθαρχικές κυρώσεις, και η επιλογή διοικητικών και άλλων στελεχών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας κατόπιν εσωτερικής προκήρυξης των θέσεων).

* Ο Γενικός Κανονισμός Προμηθειών (διαδικασίες, αναθέσεις κ.λπ.).

* Οι υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας για τις οποίες υπάρχει πρόθεση να αναβαθμιστούν.

Πρόσωπα και ευθύνες
Στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έχει τοποθετηθεί χρονικά το επόμενο ΔΣ, θα ανακοινωθούν και άλλες απομακρύνσεις από τις Γενικές Διευθύνσεις της ΕΡΤ, τους διευθυντές και τους τμηματάρχες, τα ονόματα προσώπων για τα οποία προκύπτουν πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες, ποια θα είναι τα νέα στελέχη- επιλογές της νέας διοίκησης, η πρόοδος των όσων μέτρων ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου (στη θέση του παραιτηθέντος κ. Γ. Γαμπρίτσου ο οποίος θεωρείται ότι έκανε δουλειά στα θεμέλια αυτού που ετοιμάζεται), η επίσημη τοποθέτηση του κυρίου Παπαγεωργίου στη θέση του προέδρου, τα νέα μέλη στο ΔΣ ενώ θα προκηρυχθούν και οι θέσεις για τους 800 περίπου συμβασιούχους.

Χρειαζόταν όμως να περάσουν σχεδόν δέκα μήνες για να μπει «λάδι» στη μηχανή της ΕΡΤ; Αυτή είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η ΕΡΤ έμεινε χωρίς πρόγραμμα (ψυχαγωγικές εκπομπές αλλά και μυθοπλασία), εσχάτως και χωρίς ενημερωτική εκπομπή μετά τις 10.00 το πρωί όπου παραδοσιακά «χτυπούσε» ο παλμός της ελληνικής επικράτειας κυρίως λόγω της πληθώρας των ανταποκριτών της ΕΡΤ.

Μπόνους και ΕΡΤ3
Η λίστα με τα μπόνους των στελεχών θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ έχει καταλήξει και στο θέμα της ΕΡΤ3: Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη διοικητική κεφαλή του κρατικού καναλιού με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη βρεθεί και θα ανακοινωθούν τα ονόματα τόσο του νέου προέδρου,όσο και του γενικού διευθυντή και της διοικούσας επιτροπής.Οσον αφορά το προφίλ της ΕΡΤ3 δεν θα αλλάξει- απλώς θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της στην περιφέρεια και ο τρόπος που αναδεικνύει τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.