Oι ελληνικές συμμετοχές σε διακεκριμένα φεστιβάλ του εξωτερικού συνεχίζονται. Μετά το «σοκ» της τετραπλής ελληνικής παρουσίας στην επερχόμενη κινηματογραφική Μπιενάλε (1-11/9), με τις ταινίες των Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Σύλλα Τζουμέρκα, Γιώργου Ζώη και Φίλιππου Τσίτου, χθες έγινε γνωστό ότι ακόμη μία ελληνική συμπαραγωγή θα προβληθεί σε φεστιβάλ.

Η ταινία δεν είναι ελληνική, αλλά έχει γυριστεί κατά μεγάλο ποσοστό με ελληνικά χρήματα. Πρόκειται για την ελληνοτουρκική συμπαραγωγή «Η περούκα» («Ηair») σε σκηνοθεσία Ταϊφούν Πιρσελίμογλου στην οποία πρωταγωνιστούν αποκλειστικά τούρκοι ηθοποιοί ( Αϊμπέρκ Πεκάν, Ναζάμ Κεσάλ, Ρίζα Ακίμ ). Η ταινία επελέγη από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο που ξεκινά στις 4 Αυγούστου και θα προβληθεί εντός συναγωνισμού- όπως πέρυσι η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Τσίτου για την οποία ο Αντώνης Καφετζόπουλος απέσπασε το βραβείο ερμηνείας.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος της «Περούκας», η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τον Νίκο Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τον Νίκο Μουστάκα και την εταιρεία του, Graal, χωρίς δηλαδή τη συνδρομή της πολιτείας Μουστάκα και την εταιρεία του, Graal, ενώ θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι δεν γυρίστηκε με τη συνδρομή της επίσημης πολιτείας και των χρηματοδοτικών μηχανισμών της (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ).

Η πλοκή του φιλμ έχει ως εξής: φτιάχνοντας μια καινούργια περούκα, ο περουκέρης ερωτεύεται τη γυναίκα η οποία του πουλάει τα μαλλιά της. Ο έρωτάς του, σιωπηλός και απελπισμένος, τον ωθεί στο έγκλημα: σκοτώνει τον σύζυγό της. Ωστόσο το μέλλον της καινούργιας σχέσης του αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό.

Η «Περούκα» δεν είναι η πρώτη συνεργασία της Graal με τον Πιρσελίμογλου. Πριν από μερικούς μήνες η ταινία τους «Ηaze» («Πούσι») προβλήθηκε στο τμήμα Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου. Επίσης η Graal στηρίζει μία ακόμη ταινία του Πιρσελίμογλου η οποία γυρίζεται αυτή την περίοδο. Είναι η πέμπτη του σκηνοθέτη και θα είναι ένα ερωτικό οδοιπορικό στα Βαλκάνια. Αυτή τη φορά στη συμπαραγωγή, εκτός Τουρκίας και Ελλάδας, θα συμμετάσχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με βέβαιη ήδη τη Γαλλία.