«Η φύση είναι ο Θεός. Από αυτήν παίρνουμε ό,τι είναι να πάρουμε. Η φύση έχει αρμονία και ρυθμό. Οταν δεν υπάρχει ρυθμός, δεν υπάρχει και ζωή. Αυτή η αρμονία είναι που στολίζει το Σύμπαν. Αν δεν πιστεύει κάποιος στη φύση, δεν πιστεύει και στον Θεό ». Λόγια απλά και σταράτα. Ο Ψαραντώνης άλλωστε δεν μιλά πολύ, δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, δεν βγαίνει στο γυαλί. « Ας τα κάνουν άλλοι αυτά, παιδί μου. Και στα φεστιβάλ που έχω πάει σε όλο τον κόσμο, μόνος μου πήγα. Ποτέ δεν είχα καμιά βοήθεια από το κράτος ».

Δεν είναι όμως στ΄ αλήθεια μόνος. Φίλοι του στο facebook σχημάτισαν ένα ιντερνετικό γκρουπ με τίτλο «Θέλουμε τον Ψαραντώνη στο Ηρώδειο!!!». Οι συμμετέχοντες εκατοντάδες. Και η επιθυμία τους έγινε τελικά πραγματικότητα, αφού αύριο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. « Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα. Τι θα παίξω, θα με ρωτήσεις τώρα. Ε, δικά μου κομμάτια και παλιά (σ.σ.: της κρητικής παράδοσης) . Ο,τι βγει από μέσα μου. Ο,τι δεν είναι ψεύτικο » λέει.

Από τότε που θυμάται τον εαυτό του είναι με μια λύρα στα χέρια. « Εγώ είμαι ικανοποιημένος όταν βλέπω πολλά νέα παιδιά που παίζουν λύρα.Που συνεχίζουν την παράδοσή μας. Η λύρα αρέσει σε όλο τον κό σμο. Είναι το όργανο του Θεού ». Ο Ψαραντώνης θέλει να κρατά τη λύρα στα χέρια του, να αρχίζει και να μην τελειώνει. « Η μουσική είναι και ερωτική,και πολεμική,και έχει και αγριάδα. Δεν έχει άκρη ».

Δεν παίζει άλλωστε μόνο για τους ανθρώπους. « Πολλές φορές, εκεί ψηλά στα Ανώγεια, κρύβομαι σε μια κουφάλα δέντρου και παίζω λύρα στα πουλάκια. Και αυτά έρχονται, ακούνε και κουνάνε τα κεφαλάκια τους. Οταν παίζεις καλά και γλυκά, τους μαζεύεις γύρω σου όλους ».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Ωδείο Ηρώδου Αττικού η Αύριο στις 21.00

η Τιμές εισιτηρίων: 30 και 15 ευρώ η Συμμετέχουν: Ψαραντώνης (τραγούδι, λύρα, μαντολίνο, τζουράς), Γιάννης Αγγελάκας (τραγούδι), Νίκη Ξυλούρη (τραγούδι, τύμπανα, στάμνα), Γιώργης Ξυλούρης (λαούτο), Λάμπης Ξυλούρης (ούτι), Νεκτάριος Κοντογιάννης (λαούτο)