Περπατώντας στον Εθνικό Κήπο από την 1η Ιουνίου ως τις 10 Αυγούστου θα έχουμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε ουκ ολίγες εκπλήξεις: η εικαστικός Βάνα Ξένου παρουσιάζει την εγκατάσταση με γενικό τίτλο «Η ψυχή του τόπου», μεταμορφώνοντας έναν χώρο όπως ο Εθνικός Κήπος τον οποίο, παρ΄ ότι βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, θεωρούμε δεδομένο και δεν του δίνουμε την προσοχή που του αξίζει.

Πρόκειται για 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά, ενταγμένα στα στοιχεία του συγκεκριμένου χώρου. Διάσπαρτα σε ολόκληρη την έκταση του Κήπου, ανοίγουν διάλογο με την ελληνική Ιστορία και μυθολογία. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, «μια γυναίκα είναι η ιδανικότερη για να φροντίζει έναν κήπο»… Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου βιντεοπροβολές της δημιουργού θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η προέλευση, η έννοια και ο χαρακτήρας της έλευσης και του περάσματος, η σημασία των αξόνων ως μετάγουσας δύναμης, η φύση και οι κήποι της Ιστορίας (αρχετυπικότητα και αρχές) είναι οι θεματικοί άξονες που διέπουν τις 19 εγκαταστάσεις στον Εθνικό Κήπο. Η Βάνα Ξένου ορίζει τα έργα ως ενεργές παρουσίες, όπου ο τόπος-πάρκο-κήπος συνομιλεί άνετα μαζί τους. Η παρουσία των κλαδιών, του νερού, του χώματος, των μετάλλων και των ορυκτών συνδέεται με τις μνημειακές μορφές των γλυπτών.

Ο Εθνικός Κήπος, αποτέλεσμα νεοκλασικού σχεδιασμού στα πρότυπα των κήπων των ευρωπαϊκών πόλεων την εποχή ίδρυσης της νέας πρωτεύουσας, φέρει συγχρόνως τη μυθολογική και ιστορική πυκνότητα του συγκεκριμένου τόπου. Ο Κήπος αυτός, λοιπόν, ως ένας αδιαμφισβήτητος ομφαλός για την πόλη των Αθηνών, μέχρι πρότινος σπανίως αξιοποιημένος για εικαστικές παρεμβάσεις, φιλοδοξεί να αποδείξει μέσα από αυτή την έκθεση πόσο φιλόξενος και… φιλότεχνος είναι.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Εθνικός Κήπος η Εγκαίνια την 1η Ιουνίου, στις 18.00

η Διάρκεια έκθεσης:

Ως τις 10 Αυγούστου η Πληροφορίες:

www.athenscityculture.gr