Από 6 ως 11 Μαΐου
ΘΕΑΜΑ
«Τanguera» από την Αργεντινή
Το πρώτο τάνγκο μιούζικαλ στην ιστορία του τάνγκο,το «Τanguera» από το Μπουένος Αϊρες,παρουσιάζεται από 6 ως 11 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Τριάντα χορευτές και χορεύτριες εκτελούν τη χορογραφία της Μόρα Γκοντόι που εξιστορεί μια φλογερή ερωτική ιστορία.Η παράσταση- η οποία τελεί υπό την αιγίδα του διάσημου αργεντινο-ισραηλινού αρχιμουσικού Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ- έχει διαγράψει μια επιτυχημένη διεθνή διαδρομή.

Από 5 ως 8 Μαΐου
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η άβολη επιστροφή

Η ομάδα Οne Way-Εutopia παρουσιάζει από 5 ως 8 Μαΐου στον πολυχώρο Αθηναΐδα την περφόρμανς «Δεν τον περίμεναν: Η επιστροφή» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και χορογραφία Μαριέλας Νέστορα.Η παράσταση πραγματεύεται την άβολη για όλους επιστροφή κάποιου ο οποίος υπήρξε για πολύ καιρό απών.Παίζουν: Φιλ Μπάροους,Λιουκ Χάρις,Μελίνα Θεοχαρίδου,Κωνσταντίνος Καβακιώτης κ.ά.Καστοριάς 34-36,Βοτανικός,τηλ.210 3480.000.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Για το παιδί
«Για το παιδί» είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θ. Αντωνίου στο πλαίσιο της σειράς «Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μια σειρά παραμύθια που παρουσιάζονται με τη συνοδεία πρωτότυπων μουσικών δημιουργιών οι οποίες φέρουν την υπογραφή ελλήνων συνθετών. Στις 4/5, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στις 20.30. Ελληνικό λυρικό τραγούδι
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού λυρικού τραγουδιού, οργανώνει εφέτος τον δεύτερο κύκλο συναυλιών με τίτλο «200 χρόνια ελληνικό λυρικό τραγούδι». Το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δοθεί στις 4/5 στην Εθνική Πινακοθήκη, περιλαμβάνει τραγούδια του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου. Ερμηνεύουν η μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου με τη συνοδεία του πιανίστα Δημήτρη Γιάκα. Στις 20.30.

Για τη βιόλα ντα γκάμπα
«Μουσική για 1, 2, 3, 4 βιόλες ντα γκάμπα» είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνεται στις 5/5 στο πλαίσιο της σειράς «Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα που υπογράφουν 11 λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί συνθέτες του 16ου και 17ου αιώνα. Ερμηνεύουν ο Γιάννης Τουλής, ο Αγγελος Ρεπαπής, η Νίκη Σταυράτη και η Δήμητρα Τιμολή. Στις 20.30.

ΔΙΑΛΕΞΗ
Για τη σύγχρονη μουσική
Σε ερωτήματα σχετικά με την ερμηνεία των σύγχρονων έργων θα απαντήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, τρομπονίστας και διευθυντής ορχήστρας Μπάρι Γουέμπ στη διάλεξη που θα δώσει στις 5/5, στις 19.00,

στην Αίθουσα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΘΕΑΤΡΟ
Φοβίες στο σανίδι
Η νέα παράσταση της ομάδας Vasistas στο πλαίσιο του Group Ηostel κάνει πρεμιέρα στις 5 Μαΐου στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, στην Α Δ Σκηνή. Υπό τον τίτλο «Ρhobia, ένα θέαμα» η δουλειά αυτή ασχολείται με τις φοβίες όλων μας, από τις πιο συνηθισμένες ως τις πιο αναπάντεχες και ίσως αστείες στον κοινό νου. Η πρόκληση και η χρήση του φόβου ως μέσου χειραγώγησης. Ενορχηστρωμένος πανικός σε αυξανόμενες δόσεις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αργυρώ Χιώτη. Παίζουν: Αριάν Λαμπέντ, Ευθύμης Θέου, Πέτρος Σταθακόπουλος. Συμμετέχει χορωδία. Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210 3455.020.

Στο θέατρο Σφενδόνη
Ολοκληρώνεται σήμερα ο πρώτος κύκλος των παραστάσεων του έργου του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ «Καβαλάρηδες στη θάλασσα», ενώ ο επιτυχημένος μονόλογος της «Λα πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη με την Αννα Κοκκίνου θα συνεχιστεί ως τις 16 Μαΐου. Συγκεκριμένα οι παραστάσεις έχουν ως εξής: Πέμπτη 6/5 και Σάββατο 8/5 στις 21.00, Κυριακή 9/5 στις 20.00, Παρασκευή 14/5, Σάββατο 15/5 στις 21.00 και Κυριακή 16/5 στις 20.00. Μακρή 4, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9246.692.

Στον Νέο Κόσμο
Αυλαία κατεβάζει σήμερα η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στον ρόλο της Εκάβης η Λυδία Κονιόρδου. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης κ.ά. Απόψε αποχαιρετούν και τα «Λιοντάρια» των Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κώστα Γάκη και Χρήστου Παπαδόπουλου, με τους Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη, Γιώργο Παπαγεωργίου και Ακη Φιλιό- μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα γίνεται θεατρική παράσταση με μουσική, τραγούδια, τεχνικές κόμικς, καρτούν και 3D animation- αλλά και οι «Χρυσές δουλειές» του Στίβεν Τόμπσον, σε σκηνοθεσία Βασίλη Χριστοφιλάκη, με τους Δήμητρα Ματσούκα, Κώστα Καζανά, Νέστορα Κοψιδά κ.ά. Ο επιτυχημένος μονόλογος «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι», σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, με τη Δήμητρα Σύρου στον ρόλο της αμερικανίδας ακτιβίστριας, συνεχίζεται ως τις 4 Μαΐου. Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Φιξ, τηλ. 210

9212.900.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λέσχες ανάγνωσης στο Δημοτικό
Ημερίδα διοργανώνει η Ομάδα Θαλής + Φίλοι το Σάββατο 8 Μαΐου, από 10.30 ως 14.30, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) με σκοπό να επεκτείνει το πρόγραμμα των σχολικών λεσχών ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας μετά τη μέση εκπαίδευση και στο δη μοτικό. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στους φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για τη διάδοση του βιβλίου στα παιδιά νεαρής ηλικίας. Πληροφορίες στα τηλ. 210 3453.111, 210 7223.227. Είσοδος ελεύθερη.

Βιβλιαγορά στην Αρχαιολογική Εταιρεία
Η Αρχαιολογική Εταιρεία διαθέτει για όγδοη συνεχή χρονιά σε χαμηλές τιμές αρχαιολογικά, ιστορικά, φιλολογικά και άλλα βιβλία. Πρόκειται για διπλά βιβλία της Εταιρείας, παλαιές εκδόσεις από τα αποθέματά της αλλά και δικές της εκδόσεις. Στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22, τηλ. 210

3626.043, 210 3626.043), από 6.5.2010 ως 9.5.2010. Ωρες λειτουργίας: Πέμ., Παρ.

10.00-18.00, Σάββ. 10.00-15.00, Δευτ.

10.00-14.00.

Για τον Θρύλο και τον Χάρη
Με αφορμή τη συγκεντρωτική έκδοση των κριτικών για το έργο των Αλκη Θρύλου και Πέτρου Χάρη οργανώνεται εκδήλωση από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη. Προλογίζει ο Ευάγγελος Λεοντόπουλος. Θα μιλήσουν οι Γιάννης Βαρβέρης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ειρήνη Μουντράκη, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Ηρώ Παπαβασιλείου. Κείμενα θα διαβάσουν ο Αγγελος Αντωνόπουλος και η Κοραλία Καράντη. Στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), την Τετάρτη, στις 19.30.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ροκ…last ήχοι
Πιστοί στο μαγιάτικο ραντεβού με τους φίλους τους, οι Last Drive εμφανίζονται το προσεχές Σάββατο στο κλαμπ Gagarin 205 παρουσιάζοντας κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Η περυσινή εμφάνισή τους είχε συμπέσει με την κυκλοφορία του «Ηeavy Liquid», του έκτου στούντιο άλμπουμ της καριέρας τους. Εφέτος θα συνδυαστεί με την έκδοση της συγκεκριμένης δουλειάς σε κόκκινο βινύλιο, καθώς και με την κυκλοφορία του «Αt Τhe Drive-Ιnk». Πρόκειται για ένα βιβλίο κόμικς, στις 140 σελίδες του οποίου 32 ταλαντούχοι έλληνες κομίστες, γραφίστες και εικαστικοί (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο πρώην κιθαρίστες του συγκροτήματος). Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21.00. Gagarin 205 Live Μusic Space, Λιοσίων 205, κοντά στον σταθμό μετρό/ΗΣΑΠ Αττική. Τηλέφωνο: 6944 814543, website: www. gagarin205.gr.