Οι ακαδημαϊκοί ίσως να μην έχουν ακούσει έως τώρα τόσο τολμηρή ομιλία σε τελετή υποδοχής νέου ακαδημαϊκού. Ο Θανάσης Βαλτινός θα μιλήσει απόψε για τον «Τελευταίο Βαρλάμη» κατά την τελετή υποδοχής του ως νέου τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, στην έδρα της ελληνικής πεζογραφίας. Μια ομιλίαδιήγημα, μια ιστορία ερωτικής ανάμνησης ανάμεσα σε μια παλιά πόρνη και σε έναν πρωτοσύγκελλο, και ταυτόχρονα το κλίμα μιας άλλης εποχής όπου ακόμη και ένα μπορντέλο δεν μπορεί παρά να είναι ένας χώρος ρομαντικός. Η ομιλία του Θανάση Βαλτινού δεν διαφέρει από τα γραπτά του κείμενα, όλα αυτά που τον έκαναν αγαπητό και τον κατέταξαν στους πρωτοπόρους της ρεαλιστικής μυθοπλασίας. Του ζητήσαμε να μας στείλει ένα απόσπασμα από την ομιλία αυτή.

«Ξεκάλτσωτη, με το μεταξωτό σιέλ φόρεμά της να κολλάει ελαφρά στην στρογγυλεμένη κοιλιά της, και ένιωθε για πρώτη φορά άσεμνη. Εκτεθειμένη. Την αίσθηση αυτή την επέτεινε ο κοκκινοτρίχης πρωτοσύγκελλος που ιερουργούσε. Την κοίταζε επίμονα χαμογελώντας με νόημα, σα να ήθελε να της πει κάποιο μυστικό. Ή μια προστυχιά. Λίγο πριν κορυφωθεί ο εκνευρισμός της, η μνήμη της ξαφνικά λειτούργησε. Είχε μπροστά της εκείνον τον ιδιόρρυθμο πελάτη του “Ωραίου Λοχαγού”, που παρουσιαζόταν αιφνιδιαστικά μία στις τόσες, με τα κοντοψαλιδισμένα γένια, τα a la poeta μακριά μαλλιά του και τα γκολφ παντελόνια- ένα στυλ άνετου τουριστικού κοσμοπολιτισμού. Ανάσανε αλαφρωμένη. Το ίδιο και ο πρωτοσύγκελλος. Η “αναγνώριση” είχε γίνει.

Την ώρα που της έδινε να πιει την πρώτη γουλιά από το κρασί της νέας της ζωής, τη ρώτησε, μόλις σαλεύοντας τα χείλη του:

– Le beau capitaine? – Ιl a t vendu, απάντησε εκείνη. Επίσης σαλεύοντας τα χείλη.

Ο “Ωραίος Λοχαγός” είχε πράγματι πουληθεί. Αλλαξε χέρια αλλά όχι όνομα. Το όνομα ήταν ήδη κεφάλαιο. Ο νέος ιδιοκτήτης κράτησε ακόμα τη συνήθεια κάθε Ευαγγελισμού να υψώνει την ελληνική σημαία, στον δυνατό ιστό που είχε στήσει γι΄ αυτόν τον σκοπό ο πρώην Λοχαγός.

Μια παρέκβαση εδώ, που συναρτά ιστορικά τον “Ωραίο Λοχαγό” με τα ελληνικά γράμματα. Στη δεκαετία του ΄50 εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει περιπέσει σε παρακμή. Είναι ένα κοινό μπορντέλο πια. Εξακολουθεί, ωστόσο, να κρατάει τη φίρμα “Ο ωραίος Λοχαγός”. Κατά κάποιο τρόπο όλη η περιοχή έχει ονομαστεί έτσι. Η κακόφημη γειτονιά. Το όνομα μετατράπηκε σε τοπωνύμιο. Στον Δ΄ τόμο των πολιτικών ημερολογίων ο Σεφέρης σημειώνει: “27 Απριλίου 1952”.»

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.00 στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών.Τον συγγραφέα θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλοςκαι στη συνέχεια ο ακαδημαϊκός κ.Βασίλειος Πετράκοςθα παρουσιάσει το συγγραφικό του έργο.