Ενας γάλλος σκηνοθέτης κατάφερε να συνεννοηθεί τέλεια στα αγγλικά με τον ελληνικό θίασό του, τον οποίο αρχικά είχε εισαγάγει στο σκηνοθετικό όραμα ένας γερμανός χορογράφος. Στην επίσημη πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού διαπιστώσαμε ότι οι… πρόβες της Βαβέλ κατέληξαν σε ένα επί σκηνής εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ «Λεόντιος και Λένα», σκηνοθετημένο από τον Λοράν Σετουάν, χορογραφημένο από τον Γιαν Μπούρχαρντ και καλοπαιγμένο από μια νεανική dream team του ελληνικού θεάτρου, κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού επί δύο ώρες και ένα τέταρτο- χωρίς διάλειμμα. Οπως εύστοχα σχολίασε μία εκ των θεατών, «ακόμη και στις στιγμές που βαρέθηκα λιγάκι, δεν με πείραζε καθόλου. Η παράσταση κυλά με την απλότητα της ζωής, με τα πάνω και τα κάτω της».

Σε έναν απογυμνωμένο από βαριά σκηνικά και φιοριτούρες χώρο – ο σκηνογράφος Πάτρικ Κοχ προτιμά να παρεμβαίνει στην αρχιτεκτονική της εκάστοτε σκηνής και όχι να την καλύπτει- οι ηθοποιοί μπαινοβγαίνουν στους ρόλους με τη φρεσκάδα που θα το έκαναν (ταλαντούχοι) φοιτητές δραματικής σχολής αν είχαν έναν καθηγητή που θα συμβούλευε: «Να είσαι ο εαυτός σου. Μην προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος». Ετσι είδαμε την εξαιρετική Γαλήνη Χατζηπασχάλη να τρέχει πάνω-κάτω αποτυπώνοντας απολαυστικά τον παλιμπαιδισμό και εγωκεντρισμό του βασιλιά και τον Δημήτρη Μοθωναίο ως συμπαθέστατο μέσα στα υπερφίαλα ερωτήματά του Βαλέριο. Το υπόλοιπο καστ μπαινοβγαίνει με άνεση μέσα στους δύο κεντρικούς ρόλους – ο Δημήτρης Πασσάς είναι εξίσου καλός ως Λεόντιος και ως Λένα. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, ακούγαμε το γέλιο του γάλλου σκηνοθέτη, ο οποίος καθισμένος στην άκρη της τέταρτης σειράς έμοιαζε να παρακολουθεί και να ευχαριστιέται την παράσταση περισσότερο ως θεατής παρά ως κύριος ενορχηστρωτής.

Η ιστορία των δύο νέων που πλήττουν από τη ματαιότητα του κόσμου, συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι τόσο ποιητικός όσο υπόσχονταν τα βιβλία, ακούγεται καθαρά από την αρχή ως το τέλος. Ο Λεόντιος φεύγει από το παλάτι για να μην παντρευτεί την άγνωστή του Λένα. Εκείνη κάνει ακριβώς το ίδιο, για να τους παντρέψει τελικά το πεπρωμένο, αφού συναντιούνται τυχαία και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Οι σωλήνες σκαλωσιών αρκούν για να γίνουν δέντρα, τα μπεζ στρώματα αρκούν για να φτιάξουν μονοπάτι στο δάσος, οι νεαροί ηθοποιοί διαλέγουν ως και την τελευταία στιγμή αντικείμενα μέσα από ένα κουτί, με τον ενθουσιασμό παιδιών που διδάσκουν στους μεγάλους πόσο απλό και πόσο ωραίο είναι να παίζεις θέατρο.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Εθνικό Θέατρο, Νέα ΣκηνήΝίκος Κούρκουλος, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210

5288.170.

η Παραστάσεις ως τις 30/5.