Από Μάρτη… καλοκαίρι. Η πολυσυλλεκτικότητα χαρακτηρίζει για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα των Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο της διοργάνωσης κ. Γιώργο Λούκο παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου. Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, αλλά και δρώμενα σε διάφορα σημεία της Αθήνας είναι μερικά μόνο από όσα θα διεκδικήσουν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων το προσεχές καλοκαίρι. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός των παραγωγών είναι ακόμη ρευστός καθώς δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ορισμένα από όσα επρόκειτο να δούμε ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή (όπως για παράδειγμα το «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία της Ντέμπορα Γουόρνερ), ενώ για κάποια άλλα γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο σε εκκρεμότητα βρίσκεται η παραγωγή της όπερας «Νόρμα» του Μπελίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή (πέρυσι οι παραστάσεις της δεν ήταν ενταγμένες στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, γεγονός που είχε προκαλέσει συζητήσεις) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου με πρωταγωνίστριες, σε διπλή διανομή, τη διάσημη λετονή υψίφωνο Βιολέτα Ουρμάνα και τη «δική μας» διεθνώς καταξιωμένη Δήμητρα Θεοδοσίου. Οπως είπε ο κ. Λούκος, από πλευράς φεστιβάλ έχουν «κρατηθεί» οι ημερομηνίες (τέσσερις βραδιές λίγο μετά τα μέσα Ιουνίου στο Ηρώδειο), αλλά το θέμα παραμένει μετέωρο καθώς η ΕΛΣ αναμένει μια χορηγία προκειμένου να οριστικοποιήσει την παραγωγή.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο ο κ. Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά: «Οταν πρωτοανέλαβα υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, η ερώτηση που δεχόμουν πιο συχνά ήταν αν μένει ο Λούκος». Πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου του φεστιβάλ, ο υπουργός έκανε λόγο για μια διοργάνωση με κύρια χαρακτηριστικά «την εξωστρέφεια, τον πειραματισμό, το άνοιγμα στους νέους, την εκπαίδευση…» καταλήγοντας στο ότι «ο κ. Λούκος μένει». Σε ό,τι αφορά το θέμα της αγοράς από το υπουργείο Πολιτισμού του συγκροτήματος της Πειραιώς 260 (που τα τελευταία χρόνια αποτελεί την αιχμή του δόρατος του φεστιβάλ), είπε ότι στο πλαίσιο των προφανών οικονομικών δυσκολιών γίνονται διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα όχι μόνο για το τίμημα, αλλά και για τους όρους πληρωμής. «Υπάρχει θετικό κλίμα από την πλευρά της τράπεζας, είναι προφανές ότι το φεστιβάλ θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον χώρο για μερικά χρόνια ακόμη και ελπίζω ότι του χρόνου θα έχω καλύτερα νέα να σας πω» είπε ο κ. Γερουλάνος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του φεστιβάλ αναφέρθηκε στα κριτήρια του εφετινού προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, έχει επηρεαστεί από τη γενικότερη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Ο εφετινός προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 4,3 εκατ. ευρώ (έναντι 5,3 πέρυσι) ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, παρ’ ότι η διαμόρφωσή τους εξαρτάται από το πόσο ακριβή είναι κάθε παραγωγή, θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν. Ο κ. Λούκος σημείωσε ότι το φεστιβάλ θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα με μικρές συναυλίες και θεατρικά δρώμενα, ενώ προβλέπεται η προσφορά προσκλήσεων και μειωμένων εισιτηρίων σε μετανάστες και ανέργους. Για μία ακόμη χρονιά, τέλος, πέραν του Ηρωδείου, της Επιδαύρου και της Πειραιώς, εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το θέατρο Πόρτα, το Rex κ.ά.

Οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού

Τόμας Οστερμάγερ – Shaubuehne

24-27 Ιουνίου, 6-7 Αυγούστου

Διπλό «παρών» για τον διάσημο ευρωπαίο σκηνοθέτη και διευθυντή της βερολινέζικης Schaubuehne. Τον Ιούνιο στο κτίριο Δ της Πειραιώς παρουσιάζει τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ιψεν. Τον Αύγουστο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα δοθεί η παγκόσμια πρεμιέρα του σαιξπηρικού «Οθέλλου».

Ιζαμπέλ Υπέρ

2-5 Ιουλίου

Η διάσημη γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Υπέρ ερμηνεύει τον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά στην παράσταση «Ενα λεωφορείο», τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Πολωνός, ραγδαία ανερχόμενος, Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Η παράσταση είναι βασισμένη στο θρυλικό «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Γουίλιαμς.

Πέτερ Στάιν

3-4 Ιουλίου

Με μία… 12ωρης διάρκειας παράσταση (από τις 11 το πρωί ως τις 10.30 το βράδυ) ο βετεράνος σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν εμφανίζεται για μία ακόμη φορά στη χώρα μας. Βασισμένοι στο μυθιστόρημα του Ντοστογέφσκι είναι «Οι δαίμονες» που παρουσιάζει στο κτίριο Δ της Πειραιώς 260, με έναν θίασο 30 ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Μανταλένα Κρίπα.

Γιάννης Κουνέλλης – θέατρο Αττις

9-10 Ιουλίου

Ο διεθνής έλληνας εικαστικός συνεργάζεται με το θέατρο Αττις του Θόδωρου Τερζόπουλου στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Εν προκειμένω ο Κουνέλλης, εμβληματική μορφή της arte povera, δίνει το δικό του «παρών» με μια εγκατάσταση-σκηνικό του «Προμηθέα» στην Ελευσίνα.

Γκουστάβο Ντουνταμέλ

23 Ιουνίου

Ο 30χρονος ιλιγγιωδώς ανερχόμενος στο παγκόσμιο στερέωμα αρχιμουσικός Γκουστάβο Ντουνταμέλ έρχεται στην Αθήνα για μία συναυλία με τη νεανική ορχήστρα «Σιμόν Μπολίβαρ» της Βενεζουέλας. Πρόκειται για το «καμάρι» του πρότυπου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, μέσω του οποίου χιλιάδες παιδιά προερχόμενα από τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα χρησιμοποιούν τη μουσική ως μέσο βελτίωσης των συνθηκών της ζωής τους.

Ντέμης Ρούσσος

25 Ιουνίου

Εχοντας αφήσει το σημάδι του στην ευρωπαϊκή ποπ ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1960 και τους Aphrodite’s Child, o Nτέμης Ρούσσος ξεκινά τη νέα παγκόσμια περιοδεία του από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Εκτός από το νέο άλμπουμ του, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια αναδρομή στο σύνολο της καριέρας του.

Γουίλιαμ Κρίστι

25 και 27 Ιουνίου

Γιορτάζοντας 30 χρόνια προσφοράς στη μουσική ζωή της Γαλλίας ο βετεράνος αρχιμουσικός Γουίλιαμ Κρίστι και το δημιούργημά του, το περίφημο συγκρότημα Les Arts Florissants, συμπράττουν με τη διάσημη αμερικανίδα χορογράφο Τρίσα Μπράουν στην όπερα «Πυγμαλίων» του Ραμό. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με τα Φεστιβάλ της Εξ-Αν-Προβάνς και της Ολλανδίας.

ΧΟΡΟΣ

Πίνα Μπάους

Ιούλιος

Τη μνήμη της Πίνα Μπάους, η οποία έφυγε από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι, τιμά το Φεστιβάλ Αθηνών. Το δημιούργημά της, το περίφημο Χοροθέατρο του Βούπερταλ, θα παρουσιάσει δύο διαφορετικές παραγωγές στο Μέγαρο Μουσικής: το «Αgua», που θα μεταφέρει το κοινό στη Βραζιλία, και το «Nefes», ένα έργο που εμπνεύστηκε η Πίνα Μπάους από την Κωνσταντινούπολη.