Τεράστια μείωση εισιτηρίων και εισπράξεων στα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας παρατηρήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός ενδεικτικό ίσως της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, κατά 20,5% μειώθηκαν οι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας και κατά 36,5% οι εισπράξεις σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Αντιθέτως, οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 6,1%, με τις εισπράξεις να παρουσιάζουν επίσης αύξηση 7,8%. Πώς συνέβη αυτό;

Η απάντηση βρίσκεται στην άνοδο της επισκεψιμότητας που παρουσίασαν δύο μόνο αρχαιολογικοί χώροι: η Ακρόπολη κατά 30,9% και η Αρχαία Ολυμπία, όπου καταγράφηκε η θεαματική αύξηση του 171,3 %. Η λειτουργία του νέου Μουσείου Ακρόπολης- το ίδιο δεν εμφανίζεται ακόμη στην έρευνα καθώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος συγκριτικά στοιχεία αφού εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο- συνετέλεσε προφανώς και στην αύξηση των επισκεπτών της ίδιας της Ακρόπολης καθώς το μουσείο «συμπαρέσυρε» τον χώρο. Οσον αφορά την Ολυμπία, μπορεί εκ πρώτης όψεως να ξαφνιάζει η αύξηση της επισκεψιμότητας μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, ίσως όμως να ερμηνεύεται από το γεγονός ότι τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και συμμετοχές σχολείων.

Τ α στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην οποία περιλαμβάνονται μόνο τα κρατικά αρχαιολογικά μουσεία. Από την ανάλυσή τους προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη πτώση επισκεψιμότητας για τον μήνα Νοέμβριο είχε το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας (-89,2%), ενώ, αντιθέτως, θεαματική ήταν η άνοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου (75%). Πτώση παρατηρήθηκε και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (-24,4%), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (-19%), ενώ στο σύνολό τους όλα τα άλλα μουσεία της χώρας παρουσίασαν πτώση κατά 12%. Ανοδο, από την άλλη, είχαμε στο Παλάτι Ιπποτών της Ρόδου (11,2%) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (5,6%).

Πτώση των εισιτηρίων, εξάλλου, καταγράφεται και για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2009 (συγκριτικά με την αντίστοιχη του 2008), αν και σαφώς μικρότερη: -1,3% τα μουσεία,-4,4% οι αρχαιολογικοί χώροι,-4,6% τα εισιτήρια. Πρόκειται πάντως για συνέχεια της καθοδικής πορείας που έχει πάρει η επισκεψιμότητα μουσείων κατά τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός της αναβάθμισης η οποία είχε επιχειρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού σε πολλά από αυτά.