Η διακήρυξη έγινε σχεδόν ομόφωνα από το σύνολο των διασημοτήτων που περπάτησαν προχθές στη διασημότερη πασαρέλα του Χόλιγουντ, το περίφημο κόκκινο χαλί: επίσημο δεν είναι κατ΄ ανάγκην το μαύρο. Για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της εντυπωσιακής αυτής παρέλασης οι κυρίες του διεθνούς σταρ σύστεμ αποφάσισαν να αποτάξουν το κλασικότερο και ασφαλέστερο χρώμα της βραδινής γκαρνταρόμπας και να επενδύσουν σε φωτεινές αποχρώσεις. Τα γυαλιστερά χρυσά και ασημί, τα παλ χρώματα και τα «ηλεκτρικά» μπλε αποτέλεσαν τις χαρακτηριστικότερες τάσεις της παλέτας του οσκαρικού τάπητα.

Οσον αφορά το γενικότερο λουκ, δυστυχώς δεν παρουσίασε την παραμικρή απόκλιση συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ο κανόνας «ό,τι λάμπει (και εντυπωσιάζει) είναι χρυσός» κυριάρχησε έξω από τους χώρους του Κodac Τheater όπου οι «ουρές», τα βολάν και οι φιόγκοι είχαν την τιμητική τους κάνοντας την γκαρνταρόμπα της Σκάρλετ Ο΄ Χάρα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Περικυκλωμένος από τόσες ενδυματολογικές υπερπαραγωγές, ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν μπόρεσε να μην αναφωνήσει προσπαθώντας να ανοίξει το βήμα του πλάι στο μακρύ κόκκινο Roberto Cavalli της συνοδού του Ελιζαμπέτα Κανάλις: «Υπάρχουν φορέματα παντού. Εδώ είναι ναρκοπέδιο!».

Τoν οίκο Christian Dior εμπιστεύθηκε η Κάμερον Ντίαζ για μια άκρως… γυαλιστερή εμφάνιση (RΕUΤΕRS/ΜΑRΙΟ ΑΝΖUΟΝΙ) Οι αποχρώσεις του μπλε έδωσαν έντονο παρών, μεταξύ άλλων, στο κόκκινο χαλί. Αριστερά, η Μάγκι Γκίλενχααλ με ένα στενόμακρο Dries Van Νoten (ΑΡ/ΡΕΤΕR ΚRΑΜΕR)

Ενα λευκό Αrmani Ρrive διάλεξε η Τζένιφερ Λόπεζ, ενώ τουαλέτες με την υπογραφή Salvatore Ferragamo φόρεσαν η Λουτσιάνα Μπαρόσο και η Κέιτ Γουίνσλετ. Το υπέροχο έξωμο φόρεμα της τελευταίας ανέδειξε το γυαλιστερό γκρι, μια από τις χαρακτηριστικές τάσεις του κόκκινου χαλιού. Την προσυπέγραψε και η νικήτρια του Οσκαρ γυναικείας ερμηνείας Σάντρα Μπούλοκ, φορώντας ένα αστραφτερό σύνολο του αμερικανικού οίκου Μarchesa. Ιταλικά ψήφισε επίσης η Ελίζαμπεθ Μπανκς με μια υπέρ το δέον μακριά τουαλέτα Versace σε γκρι της άμμου, καθώς και η Κάρεϊ Μάλιγκαν με ένα από τα ελάχιστα μαύρα φορέματα που είδαμε στα εφετινά Οσκαρ, με υπογραφή Ρrada. Αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί οίκοι σχεδόν ισοψήφησαν- οι δεύτεροι είχαν ένα μικρό προβάδισμα- στις haute couture εμφανίσεις. Κλασικές Chanel επιλογές έκαναν η Νταϊάν Κρούγκερ και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ . Η τελευταία, μάλιστα, ύμνησε τον Καρλ Λάγκερφελντ για την ευγενική προσφορά του, την οποία ερωτεύτηκε τόσο πολύ ώστε, όπως είπε, «δεν θέλω να το δώσω πίσω». Ενα μοβ Givenchy έβαλε η Ζόε Σαλντάνα , ένα έντονο μοβ Christian Dior η Σαρλίζ Θέρον , ένα μπορντό Lanvin η Σιγκούρνι Γουίβερ. Η Μάγκι Γκίλενχααλ, τέλος, διάλεξε ένα στενόμακρο Dries Van Νoten σε αποχρώσεις του μπλε.

Υπέρ της αμερικανικής σχεδιαστικής δημιουργίας τάχθηκαν η Κάμερον Ντίαζ με ένα αστραφτερό Οscar De La Renta, η Τίνα Φέι με ένα Μichael Κors ενός ώμου, η Μαρίσκα Χάργκιτεϊ με ένα Vera Wang, η Ελεν Μίρεν με ένα Βadgley Μischka και η Τζουλιάν Μουρ με ένα Κalvin Κlein.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ