«… Νομίζω πως η επιρροή του Στραβίνσκι πάνω μου οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι ακουμπάμε και οι δύο πάνω σε μουσικές παραδόσεις – ρωσική, ελληνικήπου η βάση τους είναι οι σιδερένιοι ρυθμοί των λαϊκών χορών ».

O Μίκης Θεοδωράκης σε κείμενα που έγραψε στη δεκαετία του ΄50 αναφέρεται στη σχέση του με τον ρώσο συνθέτη και πόσο τον επηρέασε. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός. Ηταν και οι Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ειδικά με τον τελευταίο ταυτίστηκε μουσικά και ιδεολογικά. Πηγή έμπνευσής του ήταν οι «Συμφωνίες» του. Εχει σημειώσει στο παρελθόν: «Η επίδρασή του πάνω μου είχε να κάνει με το ότι εκπροσωπούσε (ο Σοστακόβιτς) τη σοβιετική τέχνη σε μια εποχή που για τους έλληνες αριστερούς του Εμφυλίου κάθε τι το σοβιετικό έπαιρνε τις διαστάσεις μυθικού συμβόλου».

Αυτές τις μουσικές συγγένειες ανάμεσα στα έργα των τριών παραπάνω ρώσων συνθετών και την επιρροή που άσκησαν στον Μίκη Θεοδωράκη επιχειρεί να καταδείξει η συναυλία που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 12 Μαρτίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (πρώην Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Στη συναυλία υπό τον τίτλο «Από τον Ραχμάνινοφ και τον Στραβίνσκι στον Μίκη Θεοδωράκη» εμφανίζεται η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, όπου υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού θα παρουσιάσει έργα Στραβίνσκι, Ραχμάνινοφ και Μίκη Θεοδωράκη. Παρούσα στη βραδιά θα είναι και η ρωσίδα σοπράνο Αιμιλία Τιταρένκο , η οποία θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την όπερα του συνθέτη«Αντιγόνη». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1957 ο Μίκης Θεοδωράκης έλαβε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Νέων στη Μόσχα με το έργο Σουίτα αρ. 1για ορχήστρα και πιάνο από τα χέρια του ίδιου του Σοστακόβιτς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Μιλώντας στο «Βήμα» για αυτή την «συνάντηση» με τον ρώσο συνθέτη, σημείωσε ότι ήταν « μία από τις πλέον συγκινητικές και “μεγάλες” στιγμές της ζωής μου. Προσωπικές σχέσειςδεν είχαμε. Από την πλευρά μου όμως υπήρχε μεγάλος θαυμασμός. Τη στιγμή της βράβευσής μου, από τον Σοστακόβιτς, ένιωσα υπερήφανος και πιο δυνατός να συνεχίσω τη δύσκολη προσπάθειά μου ».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Η συναυλία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕLΙSΑRΤΕ της Ελισάβετ Παπαγεωργίου ενώ τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών Ι. Καποδίστριας. Τιμές εισιτηρίων:

14, 26, 37 και 52 ευρώ. Προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πληροφορίες: τηλ. 210 7282.333, www.megaron.gr.