Η μικρή Εμιλυ ήταν η μόνη μαθήτρια που σήκωσε το χέρι της όταν την περασμένη Παρασκευή περίπου 100 παιδιά της Στ΄ Δημοτικού από τέσσερα σχολεία της Ρόδου ρωτήθηκαν «ποιος μαθητής θα ήθελε να γίνει ο επόμενος δήμαρχος της Ρόδου;». Παρουσία του δημάρχου Χατζή Χατζηευθυμίου η ερώτησε ετέθη από τη Λουκία Ρικάκη, καλλιτεχνική διευθύντρια του 5ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Εcokids («παιδί» του φεστιβάλ οικολογικών ταινιών Εcofilms), το οποίο για πρώτη φορά εφέτος πραγματοποιεί δραστηριότητες πριν από την έναρξή του (8 Μαρτίου). Και εφόσον η Εμιλυ ήταν η μόνη μαθήτρια που θα ήθελε να ακολουθήσει καριέρα στην πολιτική, στάθηκε στο πλευρό του δημάρχου την ώρα που διαβαζόταν το κείμενό του.

«Είχε πολύ ενδιαφέρον και χιούμορ όλη αυτή η κατάσταση,γιατί τα παιδιά είναι πλέον άκρως ευαισθητοποιημένα σε περιβαλλοντικά θέματα και κυρίωςσε θέματα ανακύκλωσης» μας είπε η Λ. Ρικάκη, που αυτή την εποχή κάνει το μιξάζ του ντοκυμαντέρ της «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» με φόντο την Πράσινη Γραμμή της Κύπρου. Οι ερωτήσεις που ετέθησαν από τα παιδιά στον δήμαρχο για το θέμα της ανακύκλωσης ήταν πολύ συγκεκριμένες, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να είναι εξίσου σαφής αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης του Δήμου Ροδίων. Για τη Λ. Ρικάκη ένας από τους στόχους του Εcokids είναι τα παιδιά να μην καταναλώνουν απλώς εικόνες, όπως συμβαίνει στην τηλεόραση, αλλά να βρίσκουν σημείο επαφής ανάμεσα στις ταινίες και σε θέματα της κοινωνίας. «Να μη βλέπουν τις ταινίες εξωτικά,αλλά να τις αξιοποιούν δημιουργικά» σημείωσε η ίδια.

Το βιβλίο του φεστιβάλ άλλωστε δεν περιέχει μόνο το πρόγραμμα αλλά και τις δραστηριότητες γύρω από κάθε ταινία. Αν, για παράδειγμα, προβληθεί μια ταινία για τη μαγειρική στην Ινδία, ο μαθητής καλείται να κάνει κάτι παρόμοιο είτε κινηματογραφώ- ντας με το κινητό του τη μητέρα του να μαγειρεύει ή να δοκιμάζει ο ίδιος μια συνταγή. «Η τέχνη μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή » ισχυρίστηκε ένα αγόρι από το Δημοτικό Σχολείο Κοσκινού με αφορμή τα αποσπάσματα της ιαπωνικής ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ρiano forest». «Σε κάνει να σκέφτεσαι ελεύθερα και να έχεις εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις σου».

Εcokids 2010
η Πότε: Δευτέρα 8- Παρασκευή 12 Μαρτίου η Πού:Δημοτικό Θέατρο και Ενυδρείο Ρόδου η Σύνολο ταινιών:

16 η Πρόγραμμα- πληροφορίες: http:/ecokidsrodos.bloghspot.com/ http://www.ecofilms.gr/