Τα συγκλονιστικά γεγονότα που εξακολουθούν να απλώνουν βαριά τη σκιά τους στο καλλιτεχνικό, τηλεοπτικό και ενημερωτικό τοπίο έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της πολιτιστικής αβύσσου. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πολιτικών συντακτών να αποσπάσουν το κοινό από τις ανθρώπινες τραγωδίες οι οποίες, απειλώντας την οικογενειακή ευτυχία στον ύψιστο βαθμό της συμβολικής διάστασης, πλήττουν ευθέως την οικογενειακή συνοχή στην καθημερινή της εκδοχή, ο κόσμος ευτυχώς δεν ξεγελιέται. Το αληθές τού λόγου αποδεικνύεται τόσο από τις ακροαματι κότητες των κοινωνικών εκπομπών στην τηλεόραση όσο και από τις εντυπωσιακές κυκλοφορίες των εντύπων που δίνουν ημέρα με την μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα και μήνα με τον μήνα τη σκληρή μάχη για τη διατήρηση και τη διάδοση των αρχών του ήθους, της ευπρέπειας και του γούστου, οι οποίες, ως γνωστόν, είναι οι φάροι του πολιτισμού μας.

Μπροστά στον κίνδυνο του πολιτιστικού αφανισμού οι ιθύνοντες, με πλήρη συνείδηση των ευθυνών τους αυτήν τη φορά, αντέδρασαν επιτέλους με τρόπο ακαριαίο και αποφασιστικό. Προχωρώντας χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, πολιτικό ή άλλο, με τολμηρό βηματισμό, ανέθεσαν την εκπροσώπηση της χώρας μας στον διαγωνισμό της Εurovision (Γιουροβίζιον), τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το οργανωτικό σκέλος, σε μια έμπειρη υπάλληλο της ΕΡΤ, την κυρία Ρίκα Βαγιάνη. Οι μάχιμες εφεδρείες ρίχτηκαν στον αγώνα του πολιτισμού. Τώρα μάλιστα που επιβεβαιώθηκε και το όνομα της συμπαρουσιάστριας που θα πολεμήσει στο πλευρό της παρουσιάστριας οι προϋποθέσεις της νίκης είναι σχεδόν εξασφαλισμένες.

Σχεδόν, γιατί τα μέτρα, παρ΄ όλο που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ίσως αποδειχτούν τελικά ημίμετρα. Αναρωτιόμαστε, γιατί σίγουρα μοιράζομαι αυτήν την αγωνία με πολλούς άλλους, μήπως, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης, θα έπρεπε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, με τη συμπαράσταση της υφυπουργού του, να αναλάβει την οργάνωση της παρουσίας μας σε αυτήν τη γιορτή του ευρωπαϊκού πνεύματος; Θέσει καλλιτέχνης ο πρώτος, φύσει και θέσει πια καλλιτέχνης η δεύτερη, ο θρίαμβος μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένος, γιατί όλοι θα λεν στην ευρωπαϊκή παρέα: ο ωραίος κι η ωραία. Η πρόταση ενδέχεται να φανεί προκλητική. Ποιος όμως δεν θα την τολμούσε, αν με τον τρόπο αυτόν μπορούσε να βοηθήσει την πατρίδα του; Οι καιροί ου μενετοί. Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν έχω.

Ο κ. Γεράσιμος Βώκος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.