ΕΙΝΑΙ προφανές πια ότι τα τελευταία χρόνια, όπως το πιστοποιεί και η περίοδος την οποία διανύουμε, η χώρα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δεχόμαστε, ικανά από μόνα τους να αποπροσανατολίσουν ή και να λυγίσουν ακόμη άλλους λαούς που δεν έχουν την πείρα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας, ενδέχεται να μη μας αφήσουν αλώβητους. Τα γεγονότα είναι γνωστά ευτυχώς σε όλους. Ενα διάσημο ζευγάρι, που έτυχε να κερδίζει τα προς το ζην στη σκληρή αρένα της τηλεοπτικής αγοράς, ενώ έμοιαζε να βαδίζει χέρι χέρι, μονια σμένο και αγαπημένο στον δρόμο της ζωής, αποφάσισε ξαφνικά να χωρίσει.

Στην αρχή η είδηση φάνηκε σαν κακόγουστη και ίσως μάλιστα κακόβουλη φάρσα. Οταν όμως η πραγματικότητα, ανελέητη, την επιβεβαίωσε, αισθανθήκαμε όλοι τον κόσμο να γυρίζει ανάποδα και το έδαφος να κλονίζεται πάνω από τα πόδια μας. Μεμιάς οι αξίες και τα πιστεύω μας φάνηκαν να γκρεμίζονται και ο ψυχικός μας κόσμος θύμιζε κάτι σαν τοπίο της τραγικής Αϊτής. Και βάλε.

Η σημασία του γεγονότος έγινε αμέσως αισθητή στους γνωστούς τιτάνες της δημοσιογραφίας που ασχολούνται με αιχμηρά κοινωνικά ζητήματα και τους οδήγησε στην εξονυχιστική διερεύνησή του. Χωρίς η έρευνα να έχει ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μας επιφύλαξαν το σκληρότερο ίσως πλήγμα. Πράγματι ο χωρισμός του ζεύγους μοιάζει οριστικός, χωρίς καμία ελπίδα επανασύνδεσης.

ΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ προσθέσει κανείς τον θυμό του πρώην πρωθυπουργού, όπως μας πληροφορούν οι εφημερίδες, για τις επιθέσεις που δέχεται εκ μέρους μελών και στελεχών του κόμματός του ως προς την πολιτική που ακολούθησε όταν κυβερνούσε, είναι φανερό ότι δεν έχει κλονιστεί μόνον ο θεσμός της ευτυχισμένης οικογένειας αλλά και αυτός του στιβαρού ηγέτη. Θα μπορέσει άραγε η χώρα να απορροφήσει τόσο ισχυρούς κραδασμούς; Ποιος ξέρει.

Οι μόνοι που δεν φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα με όλα αυτά είναι η φοράδα και η Φατμέ. Η πρώτη, με το γοργό της βήμα, έχει ήδη βρεθεί στο αλώνι. Η δεύτερη, με το χαριτωμένο λίκνισμά της, έφτασε κιόλας στο Γενί Τζαμί. Και εκεί, με την καθεμιά στη θέση της, συνέβη αυτό που όλοι, υποθέτω, γνωρίζουμε ότι συμβαίνει κάθε φορά που η μεν φοράδα βρίσκεται στο αλώνι, η δε Φατμέ στο Γενί Τζαμί.

Ο κ. Γεράσιμος Βώκος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.