Στις 3 Φεβρουαρίου του 1959σκοτώθηκανκατά την πτώση ενός μικρού αεροπλάνου, δύο από τις πρωτοπόρες δυνάμεις του ροκ ‘ν’ ρολ:ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς,στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Στο ατύχημα σκοτώθηκαν επίσης ο Τζ. Π. Ρίτσαρντσον και ο πιλότος Ρότζερ Πίτερσον. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως «Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική», λόγω της αναφοράς της στους στίχους ενός τραγουδιού-μεγάλης επιτυχίας της εποχής του Ντον Μακλίν «American Pie».

Οσο περίεργο κι αν φαίνεται, ένα λογιστικό λάθος προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου, καθώς λόγω αναγκαίων περικοπών, η ποιότητα των μεταφορών δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα. Eτσι, τα αστέρια της περιοδείας «The Winter dance party» ταξίδευαν από τον ένα συναυλιακό προορισμό στον άλλο, χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες. Το λεωφορείο που τους μετέφερε αρχικά, χάλασε. Εκνευρισμένος ο Μπάντι Χόλι πρότεινε να βρουν ένα αεροπλάνο να τους μεταφέρει στον επόμενο σταθμό της περιοδείας, τη Μινεσότα.Οπως αποδείχθηκε, λίγες ώρες αργότερα, επρόκειτο για μια μοιραία πρόταση.

Το αεροπλάνο, ένα μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza B35 του 1947, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο τουΜέισον στη 01.00 π.μ. Δυόμιση ώρες αργότερα, το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ και κάθε προσπάθεια των υπευθύνων να έρθουν σε επαφήμε αυτό, απέτυχε. Τα συντρίμμια ανακάλυψε μετά από 9 περίπου ώρες, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που παρείχε το αεροπλάνο στους μουσικούς.

Το 2007, ο γιος του Ρίτσαρντσονζήτησε να γίνειαυτοψία στο πτώμα του πατέρα του, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις υποψίες του. Από την πρώτη στιγμή, πίστευε ότι το 22άρι περίστροφο του Μπάντι Χόλι εκπυρ