Ευχές
Πρώτη στήλη για το νέο έτος, λίγο καθυστερημένη, λόγω αναγκαστικής απουσίας. Σας εύχομαι καλή χρονιά! Και μοιάζει ότι μάλλον θα είναι, τουλάχιστον από την άποψη της ενίσχυσης της δημόσιας συζήτησης. Ανακαλύπτω συνεχώς στο Διαδίκτυο φωνές που αρθρώνουν ενδιαφέροντα λόγο για τον πολιτισμό, έννοια που- βιτγκενσταϊνικώ τω τρόπω- σημαίνει «τα πάντα περί των οποίων πρόκειται». Για να δούμε.

Αντιδικίες
Στη διεθνή συζήτηση, η πρόσφατη είδηση που έχει ξεσηκώσει πάλι αντιδικίες για τη χρηματοδότηση του πολιτισμού- προπάντων από «ηθική» άποψηείναι ο διορισμός του Τζέφρι Ντάιτς ως νέου διευθυντή του ΜΟCΑ, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Αντζελες. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει να λένε ότι ο Ντάιτς, ένας από τους ισχυρότερους εμπόρους τέχνης παγκοσμίως και πολύ γνωστός στην Ελλάδα από τις επιμέλειες που έχει κάνει στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου (ανάμεσα σε άλλα, τις ιστορικές «Cultural Geometry» και «Ρost Ηuman», καθώς και την εμβληματική «Εverything that΄s Ιnteresting is Νew»), δεν είναι κατά κύριο λόγο επιμελητής και συνεπώς είναι ακατάλληλος για τη θέση. Αλλοι επισημαίνουν τα οικονομικά προβλήματα του μουσείου, τα οποία είχαν έλθει με ηχηρό τρόπο στη δημοσιότητα το 2008, και προβλέπουν ότι η «εποχή Ντάιτς» θα σημάνει την ανάκαμψή του. Και άλλοι- οι συνήθεις ηθικολόγοι, φρουροί της συλλογικής καλλιτεχνικής αγνότητας- αξιώνουν από τον Ντάιτς ακόμη και να πουλήσει την υπολογίσιμη προσωπική συλλογή του, προτού αναλάβει τη νέα του θέση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζέφρι Ντάιτς ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει κάθε εμπορική δραστηριότητα και θα κλείσει όλες τις γκαλερί του ως την 1η Ιουνίου. Τελευταία έκθεση της θρυλικής Deitch Ρrojects θα είναι η ατομική του Σέπαρντ Φέιρι, η οποία θα ανοίξει την 1η Μαΐου.

Εκκινήσεις
Στα δικά μας, εν τω μεταξύ, η Ελς Χάναπε, γνωστή από την εξαιρετική, ομώνυμη γκαλερί της, την οποία διατήρησε επί σειρά ετών στου Ψυρρή, καθώς και από τις εκθέσεις που επιμελήθηκε με οργανωτικό φορέα το Ιδρυμα ΙΤΥS, ξεκινά ένα νέο εκθεσιακό εγχείρημα: σε συνεργασία με τον Λάζαρο Ν. Σιάκο δημιούργησαν το Siakos. Ηanappe- Ηouse of Αrt, στη Γλυφάδα. Ο νέος χώρος εγκαινιάζεται σήμερα με ομαδική έκθεση. Καλή αρχή.

zenakos@tovima.gr

Deitch Ρrojects, 18 Wooster Street, Νέα Υόρκη, www.deitch.com * Siakos. Ηanappe- Ηouse of Αrt, Μαραγκού 16, Γλυφάδα, www.siakos-hanappe.com.