«Πώς να αναπνεύσω» διερωτάται ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στον τίτλο του πρόσφατου άλμπουμ του (αν και, εφόσον δεν έχει ερωτηματικό, μάλλον για επιβεβαιωτική απάντηση πρόκειται). Ο ίδιος πάντως, εύκολα ή δύσκολα, αναπνέει εδώ και 25 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι. Δημιουργός που έχει καταφέρει να αποκτήσει δικό του στυλ, συνδυάζοντας το λαϊκό στοιχείο με το ροκ και τα μπλουζ« αυτό είναι το στίγμα μου:ότι δεν έχω στίγμα » σημειώνει ο ίδιος-, εμφανίζεται απόψε και για έξι βραδιές (Παρασκευή και Σάββατο) στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι».

«Αιχμή» του προγράμματος αποτελούν τα τραγούδια της προσωπικής δισκογραφίας του και φυσικά η νέα του δουλειά. « Την τελευταίαόμως », υπογραμμίζει ο ίδιος, « δεν την έχω τοποθετήσει “μονολιθικά” μέσα στο πρόγραμμα, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόποόχι μόνο το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά και το συναίσθημα όλων όσων έρθουν ».

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν, φοιτητής ακόμη, σχημάτισε το συγκρότημα Νέοι Επιβάτες, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης βαδίζει με γνώμονα το συναίσθημα και την επικοινωνία με το κοινό του. Τα φώτα της δημοσιότητας τον… στραβώνουν, γι΄ αυτό και έχει επιλέξει να ζει έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, « αλλά και έξω από το χωριό », όπως διευκρινίζει μιλώντας στο «Βήμα». « Πρόκειται για επιλογή ζωής και όχι για κάποια πρόφαση ή για να το παίξω κάτι. Κάποιες φορές ζυγίζεις τη ζωή και τη δουλειά και κερδίζει η ζωή ». Θεωρεί σημαντικό το να ζει κάνοντας αυτό που αγαπά και κυρίως με τους όρους που έχει θέσει ο ίδιος. « Με ενδιαφέρει να κάνω αυτό που γουστάρω και να απευθύνομαι στο κοινό που με αφορά. Αλλωστεδεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους. Ούτε μπορείς να ξέρεις πώς θα λειτουργήσει το τραγούδι σου στον κάθε έναν ακροατή. Πάντως έχει δημιουργηθεί μια μαγιά από φίλους που με στηρίζουν και τρέχουν κάθε φορά που βγάζω ένα δισκάκι στο δισκοπωλείο ».

Τι γίνεται όμως με εκείνους που δεν τρέχουν στο δισκοπωλείο αλλά… στον υπολογιστή τους για downloading; « Καλύτερα κάποιος να μάθει τη δουλειά μου με αυτόν τον τρόπο, παρά να μην τη μάθει καθόλου. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι όσοι κάνουν downloading είναι οι πιο σοβαροί αγοραστές CD. Δεν το κρύβω ότι και εγώ πολλές φορές προβληματίζομαι για την τιμή του CD ».

Στο νέο του άλμπουμ, «Πώς να αναπνεύσω», ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έδωσε βήμα σε έναν νέο άνθρωπο, τη συνθέτρια και στιχουργό Σοφία Γεωργαντζή. «Δεν μπορείς να είσαι γαντζωμένος μια ζωή στα προνόμιά σου. Πρέπει να αφήσεις χώρο και στους νέους ανθρώπους. Δεν μπορεί εγώ και ο Μάλαμας να είμαστε ακόμη “νέοι τραγουδοποιοί”. Αυτά είναι τρελαμάρες ».

Δίπλα στο Ποτάμι, Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610.444 και 210 2610.438. Ωρα έναρξης: 22.30.