Η ΕΡΤ χρωστάει δεδουλευμένα ύψους 17 εκατ. ευρώ σε 36 εταιρείες παραγωγής, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε οφειλόμενα του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος της ψηφιακής τηλεόρασης για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), Πρίσμα+, ο κρατικός φορέας είχε ανακοινώσει από το 2008 ότι προτίθεται να υλοποιήσει, σε συνεργασία με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ ΚΠΣ, ένα έργο ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2009. Από αυτά η ΕΡΤ δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει τα 17 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμίευε το ελληνικό κράτος προκειμένου να πάρει αργότερα το 80% του συνολικού ποσού από την ΕΕ.

Οι παραγωγές παραδόθηκαν ως το τέλος του Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ρητά η σύμβαση, ελέγχθηκαν, τιμολογήθηκαν και τελικά… τίποτα. Ούτε οι παραγωγοί πληρώθηκαν ούτε η ΕΡΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παραγωγές, αφού οι παραγωγοί σκέπτονται να ζητήσουν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Αποτέλεσμα; Ενα κανάλι για ΑΜΕΑ χωρίς περιεχόμενο και ίσως χωρίς λόγο ύπαρξης, αφού ούτε το πρόγραμμα δωρεάς αποκωδικοποιητών σε ΑΜΕΑ, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, εφαρμόστηκε ποτέ, αν και εξαγγέλθηκε.

Οι εταιρείες από την 1η Ιανουαρίου οφείλουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στα τιμολόγια που έκοψαν, χωρίς να τον έχουν ποτέ εισπράξει. Την περασμένη Τρίτη το σύνολο των παραγωγών απέστειλε επιστολή στην υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, με παράλληλη κοινοποίηση και σε άλλους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ενώ έχουμε εκπληρώσει όλες τις νόμιμες, τυπικές και πρακτικές υποχρεώσεις μας απέναντι την ΕΡΤ, πολλές από τις εταιρείες παραγωγής που εκπροσωπούμε βρίσκονται οικονομικά έκθετες, χρεωμένες ή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Αυτές τις ημέρες γίνεται προσπάθεια από τον κρατικό φορέα το κονδύλι των 17 εκατ. ευρώ να περάσει στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Αυτό βέβαια θα αποφασιστεί όταν θα επιλεγεί ο ειδικός γραμματέας για το πρόγραμμα ψηφιακού σχεδιασμού.

« Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ θα διασφαλίσει την αξιοποίηση του συνόλου των κοινοτικών πόρων για το έργο» σημειώνει ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του εν λόγω προγράμματος κ. Δημήτριος Δεσύπρης απαντώντας στους ενδιαφερόμενους και διευκρινίζει: « Ούτως ή άλλως, η μη ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου εντός της 3ης προγραμματικής περιόδου δεν συνεπάγεται μονοσήμαντα και απώλεια πόρων ».